Babymassage – særligt vigtig for børn født ved kejsersnit
Ved langsomt at gennemmassere barnets krop, lærer du barnets signaler og udtryk at kende, og opnår derved en gensidig fortrolighed. Babymassage er samtidig en god stimulation af dit barns hud, berøringssans, blodomløb og motorik.
Børn født ved kejsersnit har gavn af at mærke faste, kærlige hænder der skaber det fysiske tryk på kroppen, som barnet ikke fik gennem fødselskanalen. Samtidig skabes et indhold i blodet af det gavnlige velværehormon oxytocin, som bl.a. styrker barnets selvforståelse og immunforsvar.
Gennem massagen afgrænses barnet i forhold til sig selv og omverdenen, hvilket hjælper det lille barn til at lære sin krop at kende, og har betydning for barnets kropsbevidsthed og motoriske udvikling.
Babymassage er et redskab til en skøn og rolig samværsform eller leg, som begge parter kan få stor glæde af.
Babymassage er ikke nogen videnskab. Der findes ingen rigtig eller forkert måde at massere på. Babymassage er først og fremmest en tæt samværsform, hvor du kærtegner dit barn. Du holder selvfølgelig øje med, hvad dit barn nyder, og hvad det eventuelt ikke bryder sig om.
Du må aldrig presse massagen eller dele af massagen igennem over for barnet. Hvis barnet viser den mindste form for ubehag og begynder at klynke, græde eller gabe, skal du stoppe med det samme. Måske er det nok med at knus, lidt trøst eller eventuelt en smule modermælk eller vand, hvorefter I kan fortsætte, hvor I slap. Men det kan også være tegn på, at barnet har fået nok, og det skal du altid respektere. Det må dog ikke få dig til helt at opgive at massere, for allerede næste dag kan det være, at barnet nyder massagen i ét stræk.
Det er vigtigt at huske, at du under massagen aldrig må tage alt for hårdt fat, men kærligt og blidt stryge barnet med fast hånd. Alt for let hånd kan virke overstimulerende og irriterende for barnet.
Giv indkøringsfasen ca. syv dage, således at du første dag giver lidt af programmet, næste dag lidt mere og fortsætter sådan indtil du er nået hele barnets krop igennem. Efter 7 gange vil 95% af børnene have taget imod massagen.
I starten skal massagen gives når barnet er mest udhvilet. Det er som regel om formiddagen og midt imellem to måltider. Senere kan du godt bruge det som en sovepille lige inden barnet skal puttes.
Selve massageforløbet varer i gennemsnit 20 minutter pr. gang. Hvis du en dag har mindre tid, men alligevel gerne vil massere, foreslås følgende:
Sørg for at du kommer hele jeres vante program igennem, men skær ned på antallet af strygninger.
Generelt masserer man oppefra og ned, samt indefra og ud. Du afslutter, ved at stryge fra top til tå, så du på den måde får samlet massagestrøgene til en helhed. Lad alle bevægelser foregå i et roligt og rytmisk tempo der passer til dig. Sæt noget musik på, der afslapper jer begge, telefonen på lydløs og giv i det hele taget jer begge to muligheden for at give slip og bare nyde!
Slip ikke barnet helt på noget tidspunkt under massagen og sørg for at du selv i pauserne har en hånd på barnet og bevarer kontakten. Massagen skal gives symmetrisk. Det er derfor vigtigt, at begge arme/hænder og begge ben/fødder masseres lige meget.
Sørg for at der er god varme i rummet, afklæd barnet – på nær ble (med mindre du er meget modig, eller har et meget renligt barn?!) og læg barnet på et blødt håndklæde på puslebordet eller på gulv eller seng foran dig.
God fornøjelse!
Af Anne Ruby, Jordemoder www.kejserinderne.dk