Børn og skilsmisse
Hvordan forklarer du dit barn, at mor og far skal skilles?
Barnet er meget følsomt overfor den voksnes stemning. Det mærker din sorg og vrede. Du kan ikke skjule dine følelser. De påvirker barnet. Barnet kan reagere ved at blive aggressivt, pjevset, indadvendt eller ved at få mareridt. Alle vil gerne være gode forældre og skåne deres børn, og nogle prøver at være “pæne” også omkring en skilsmisse. Sig hellere tingene lige ud, men du skal ikke inddrage barnet i dine voksenproblemer, ej heller i forbindelse med skilsmissen.
Forældremyndighed ved skilsmisse
Tænk på dit barns behov, ikke kun dine egne. Det lille barn vælger ikke selv, men skal i mange tilfælde tilpasse sig og skifte miljø, venner og tætte relationer hele barndommen.
Børn er robuste, men de affinder sig ofte med alt for meget. Firkantede urokkelige deleordninger kan få barnet til at føle sig som en genstand, der bliver flyttet fra sted til sted.
Ved separation eller skilsmisse beslutter forældrene med statsamtets eller rettens godkendelse, om de fortsat vil have fælles forældremyndighed, eller om en af dem skal have forældremyndigheden alene. Ved delt forældremyndighed kan barnet bo hos den ene voksne eller skiftevis hos sin mor og far. At være “delebarn” med skiftende bopæl kan gøre det vanskeligt for barnet at føle sig rigtigt hjemme nogen steder, nogle er dog glade for ordningen, fordi de bevarer en tæt kontakt til begge forældre.
Det er som regel ikke samværsordninger eller fordelingen af forældremyndigheden, der påfører barnet de største problemer. Det værste er, når forældrene fortsætter deres interne kampe og lader barnet være en del heraf. Barnet vil miste tilliden til de voksne og komme i konflikt med sig selv om, hvem det holder med. Måske vil barnet endda føle skyld og ansvar for konflikten. Lad aldrig et barn vælge imellem jer.
Statsamtet kan rådgive forældre før, under og efter skilsmissen, hvis der er uenighed om forældremyndighed og samværsaftaler.
Find mere information her