Hvilken funktion har fostervandet?
Jeg bliver ofte af bekymrede gravide spurgt, om de kan gøre noget for at påvirke mængden af fostervandet i livmoderen. Her er svaret klart NEJ!
Fostervandet dannes i fosterhinderne og i barnets hud og slimhinder. Barnet tisser i fostervandet og drikker af det. På denne måde udskiftes fostervandet mere eller mindre hele tiden bl.a. via dit barn.
Mængden af fostervand stiger jo længere du kommer i graviditeten. I uge 12 har du ca. 60 ml, i uge 20 omkring 500 ml og ved fødslen ca. 1 liter.
Der kan dog være store variationer i mængden af fostervand fra gravid til gravid og kan således være mellem 500 ml og 2 Liter til terminen.
Fostervandet er for det meste klart – nogle gange let gulligt.
Hvilken funktion har fostervandet
Fostervandet gør det lettere for barnet at bevæge sig i livmoderen og er derfor vigtigt for, at dit barn kan udvikle sine muskler. Desuden er fostervandet også med til at beskytte dit barn mod stød udefra.
Fostervandet er vigtigt og nødvendigt for udviklingen af dit barns lunger og mave-tarm kanal. Når barnet drikker fostervand, trænes der samtidig til amningen efter fødslen.
”der er gennem årene mange kommende forældre, som har spurgt mig om, hvordan baby kan ligge i vand så længe uden at blive ”runken” som en rosin. Her har fosterfedtet fået til opgave at beskytte barnets hud”
Birgit Thalwitzer, Jordemoder
Fostervand kan ses på scanning, som de mørke ”søer” omkring barnet. Er der tvivl om mængden af fostervand kan dette også måles ved scanning.
Farven på fostervandet ses først når vandet går.