Graviditet

Graviditet – Hvornår bør jeg scannes?

graviditet - Hvornår skal jeg scannes?
Spørger du dig selv under din graviditet, “hvornår skal jeg scannes?”. Der er ikke noget simpelt svar på spørgsmålet. Det vigtigste er at du som gravid følger dig tryg. Hvis du går og har bekymringer og stress i din graviditet, fx hvis du frygter for dit barns velvære, så kan graviditeten ændre sig fra en glædelig tid, til en meget hård periode.

Afhængig af formålet og hvor langt du er i din graviditet, anbefaler vi forskellige scanninger. Årsagerne til at blive scannet på en privat scanningsklinik kan være forskellige fra gravid til gravid, men fælles er, at der ofte er brug for tryghed og afklaring i rolige omgivelser med god tid til kommunikation og samtale med jordemoder, som er særligt vigtigt for os. Undersøgelse på vores scanningsklinik giver en unik mulighed for at få et fantastisk kig ind i livmoderen til jeres lille vidunder.

Forskellige slags scanninger:

Der kan være mange årsager til bekymring i især den tidlige graviditet, derfor anbefaler vi, at man får lavet en scanning allerede tidligt i graviteten. På den måde sikrer man sig også at graviditeten er kommet godt fra start. Hvis der er nogle misdanneler at finde, er det en fordel at opdage dem tidligst muligt. Det er dog ikke sikkert at eventuelle misdannelser på dette tidspunkt har udviklet sig endnu. 

Tidlige scanninger kan laves allerede fra uge 6+0, hvor vi oftest kan finde hjerteblink. De foregår udelukkende i 2D. Der kan være mange årsager til bekymring i især den tidlige graviditet, hvor det hele er nyt og usikkert. Derfor giver denne type scanning en god tryghed for moderen. 

Er du nysgerrig efter at kende barnets køn? Ønsker du dig en dreng eller en pige? Det kan være rart at vide om man skal indrette et drengeværelse eller et pigeværelse. Vi giver garanti for identificering af barnets køn fra uge 14+0. Hvis vi af en eller anden grund ikke kan bestemme kønnet, så får du naturligvis en ny tid uden beregning. Vi kan dog stort set altid afgøre barnet køn, hvis scanningen foregår i denne periode. 

Er du bekymret for dit barns udvikling og velbefindende? En gennemscanning undersøger systematisk barnet fra top til tå.

Ønsker du en 3D/4D scanning kan denne gennemføres gennem hele graviditeten. Det er dog meget forskelligt, hvad man vil se, afhængig af scanningstidspunktet. I de tidlige uger er barnet småt og der kan hele barnet ses på scanningsbilledet. Det kan være en fordel at man kan se hele barnet. Senere i graviditeten kan hele barnet ikke længere være på skærmen, til gengæld får man et meget vellignende billede af den lille ny, som den vil se ud ved fødslen. Det kan derfor give mening både at få lavet scanninger tidligt og sent i graviditeten.

Ønsker du at læse mere om din graviditet i præcis den uge du er gravid – anbefaler vi at du læser mere i vores uge for uge guide, hvor du både kan se billeder og få tips og tricks fra vores erfarne jordemødre hos jordemoder.dk.

Du er også meget velkommen til at anvende vores ægløsning og termin udregner på denne side. Så kan du hurtigt afgøre spørgsmålet “Hvornår skal jeg scannes?” Helt gratis!

Ægløsningsberegner

Calculate ovulation

First day of your last period

Length of your cycle