Kalk
Kalk (calcium)
Kalk findes i:
- Mælk og mælkeprodukter
- Fisk
- Nødder, frø og kerner
- Grønne grøntsager
Anbefalingen for gravide er 900 mg kalk om dagen, hvilket blandt andet svarer til to store glas mælk (400 ml) og en skål yoghurt naturel (200 ml) med 50 gram mandler. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager et kosttilskud på 500 mg kalk gennem hele graviditeten, hvis man ikke får tilstrækkeligt med kalk via kosten.
Der er en række fordele ved at følge anbefalingerne for kalk:
- Styrker opbygning af knogler og tænder hos både mor og barn
- Øger sandsynligheden for normal fødselsvægt
- Nedsat risiko for forhøjet blodtryk
- Nedsat risiko for type-2 diabetes
Optagelsen af kalk afhænger af dit D-vitamin indtag, og derfor er det vigtigt, at du får tilstrækkeligt med D-vitamin. Desuden er det vigtigt at være fysisk aktiv, da inaktivitet medfører nedbrydning af knoglerne og tab af kalk.
Kilder:
DTU Fødevarestyrelsen (2010): Den Lille Levnedsmiddeltabel
Nordic Council of Ministers (2014): Nordic Nutrition Recommendations 2012. Norden: København
Sundhedsstyrelsen (2012): Graviditet: Spis folsyre, jern, D-vitamin og eventuelt kalk som kosttilskud
Udarbejdet af: Christine Munk Rasmussen og Nanna Glent Buch, Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed