Kulhydrat
Kulhydrat bør udgøre 45-60% af dit samlede energiindtage.
Kulhydrater kan være enten simple eller komplekse. Det anbefales, at du primært indtager komplekse kulhydrater, som er stivelsesholdige fødevarer (kartofler og kornprodukter) samt fødevarer rige på kostfibre.Du bør indtage mindst 25-35 g kostfibre om dagen.
Eksempler på fiberrige fødevarer:
- Fuldkornsprodukter
- Frugt
- Grøntsager, gerne grove som:
- Rodfrugter (gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak)
- Kål (broccoli, blomkål, rosenkål, hvidkål, rødkål og grønkål)
- Bælgfrugter (ærter og bønner)
Simple kulhydrater findes især som tilsat sukker i søde sager og sodavand. Tilsat sukker bør højst udgøre 10 % af dit daglige energiindtag. Du kan i stedet spise frisk eller tørret frugt, hvis du har lyst til noget sødt.
Fordelene ved at følge anbefalingerne for kulhydrat under graviditeten:
- En sund måde at få opfyldt dit øgede energibehov under graviditeten
- Kostfibre mindsker risikoen for graviditetsdiabetes og svangerskabsforgiftning
- Kostfibre mindsker kvalme i graviditeten
- Kostfibre forebygger forstoppelse
- Kostfibre øger mæthedsfornemmelsen
- Kostfibre bidrager til en sund kropsvægt
- Fødevarer rige på kostfibre er desuden gode kilder til vitaminer og mineraler
Kilder:
Kristiansen, L. og Larsen, R. (2011): Sportsernæring. Munksgaard: København
Nordic Council of Ministers (2014): Nordic Nutrition Recommendations 2012. Norden: København
Udarbejdet af: Christine Munk Rasmussen og Nanna Glent Buch, Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed