Uge 10-15

Uge 10-15 i den tidligere graviditet er en vigtigt periode for den gravide.

I ugerne 10-15 anbefaler vi at du vælger en af følgende scanninger

 

Ønsker du at læse mere om din graviditet i præcis den uge du er gravid – anbefaler vi at du læser mere i vores uge for uge guide, hvor du både kan se billeder og få tips og tricks fra vores erfarne jordemødre hos jordemoder.dk.

Dit barn i uge 10-15:

Alle organer er på plads men endnu umodne. Barnet danner små mængder urin, som bliver en del af fostervandet. Fostervandet har mange vigtige funktioner og tjener bl.a. som bevægelsesmedie for dit barn. Anlæggene til mælketænder og smagsløg dannes og sidst på ugen måler dit barn ca. 35 mm fra hoved til hale og vejer ca. 15g.

Dig selv i uge 10-15:

Det er vidt forskelligt hvor meget kvinder tager på i løbet af en graviditet. Selvom du måske ikke rigtig har taget på endnu, begynder bukserne at stramme fordi livmoderen stille og roligt får brug for mere plads til at vokse på. Selvom du normalvis ikke har tendens til forstoppelse kan opleve at have mere træg mave, da musklerne i din mavesæk og tarmene arbejder langsommere.

Tip til 10-15:

Hvis du har tendens til forstoppelse, skal du drikke rigeligt – gerne 2-3 liter om dagen – og meget gerne vand. Spis groft brød og masser af frugt og grøntsager. Svesker og alternativt rosiner kan sætte gang i maven. Sørg for at dyrke motion – helst ½ time om dagen – det sætter gang i fordøjelsen. Sidst men ikke mindst bør nævnes, at du skal tage dig god tid når du går på toilettet. Tag eventuelt noget godt læsestof med!

Vidste du:

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du dagligt indtager 40-50 mg jern fra 10. uge. Generelt anbefales du at spise sundt og varieret. Der findes en helt speciel spiselyst der hedder ”Pica”, hvor du kan opleve lyst til at spise helt særlige madvarer og tilmed i store mængder. Der er ikke redegjort for, hvorfor denne lyst opstår men teorier foreslår at det kan skyldes en decideret mangel.

Er jeg stadig gravid selvom jeg ikke har kvalme ?

Mange gravide oplever, at graviditetssymptomerne – især kvalmen aftager i denne periode. På mærkværdig vis kan man altså lige pludselig komme til at savne morgenkvalmen! Mange bliver direkte bekymrede for at graviditeten ikke forløber som den skal, fordi kvalmen er aftagende eller helt forsvundet.

 

Ro i maven og et unikt indblik i uge 10-15

Scanningen er vigtigt fordi det giver ro i maven og bekræftelse af, at graviditeten fortløbende udvikler sig normalt. Vi ser hjerteblink og tjekker naturligvis at barnet følger vækstkurverne.

Fra uge 14+0 kigger vi også efter kønnet hvis du ønsker det.

I ugerne op til uge 15 er det stadig muligt at se hele barnet på et helt billede. Derfor anbefaler vi 3D/4D scanning, som giver ekstra dybde og fornemmelse af livet i livmoderen, så i kan følge med på tætteste hold.

 

uge 10-15