Uge 20-25

I uge 20-25 anbefaler vi at du vælger en af følgende scanninger

 

Ønsker du at læse mere om din graviditet i præcis den uge du er gravid – anbefaler vi at du læser mere i vores uge for uge guide, hvor du både kan se billeder og få tips og tricks fra vores erfarne jordemødre hos jordemoder.dk.

 

Enormt vækstpotentiale

Du mærker nu tydeligt at der sker en stor udvikling. Over de næste 5 uger går dit barn fra at veje omkring 450g og måle ca. 20 cm. til i slutningen af uge 25 at måle ca. 31 cm. og veje omkring 800g.

Disse uger er en god periode at få foretaget en 3D/4D scanning, fordi dit barn har fået mere fylde og endnu har rigeligt med plads og fostervand omkring sig. Ønsker du billeder med lidt fyldigere kinder anbefaler vi ugerne 25-28.

Hvis barnet bliver født omkring dette tidspunkt, vil det have chancer for at overleve. Men det er sårbart på nuværende tidspunkt og starten på livet vil blive vanskelig – også på lang sigt kan det blive problematisk, så hver dag barnet kan blive i livmoderen er en gave. I slutningen af ugen måler barnet ca. 31 cm. og vejer omkring 800g. Lårbensknoglen er ca. 4,4 cm. og hovedet måler ca. 6 cm. i diameter.

Gennemblødningen af dine kar er øget enormt og dine slimhinder bliver mere følsomme. Du kan derfor opleve helt uprovokeret at få næseblod. Som udgangspunkt skal du ikke have vaginal blødning i en graviditet, men hvis der f.eks. er tale om en pletblødning efter samleje har det sjældent nogen betydning. Har du problemer med lægkramper kan mineralet Magnesium måske hjælpe dig.

At flyve når du er gravid medfører ingen risiko, hvis du ellers er sund og rask. Normalvis vil du kunne rejse indtil graviditetsuge 32 men vær opmærksom på, at flyselskaberne har forskellige regler for, hvor langt du må være henne i graviditeten for at kunne flyve med dem. Så det er en rigtig god idé at kontakte selskabet inden bestilling af rejsen. Det forventes også ofte at du medbringer dokumentation for det forventede fødselstidspunkt. (læs mere her)

Vidste du at udvekslingen mellem mor og barn er kompliceret, og at fostertilstanden lægger grunden for barnets sundhed gennem hele livet? Graviditeten er derfor en enestående mulighed for at hjælpe dit barn fremover gennem gode vaner i graviditeten. Ift. amning kan man som hovedregel sige at det man har spist under graviditeten, kan man også spise imens man ammer uden at det har betydelig effekt på barnet.

Hvad kigger vi efter i uge 20-25?

Det er nu også optimalt at foretage en misdannelsesscanning. Vi måler barnets hoved, mave og lårben så både vægt og tilvækst kontrolleres. Vi gennemscanner hjerne, hjerte, ryg, mave, nyrer og blære. Arme, ben ses, hænder og fødder identificeres også enkeltvis, så i er helt sikre på også selv at have set alle de vigtige detaljer.

Vi ser de tre kar i navlesnoren og altid efter læbespalte. Vi viser dig moderkagens placering i livmoderen, som oftest giver en god forklaring på om du mærker mere eller mindre liv.

 

uge 20-25