Nakkefoldsscanning

 

Nakkefoldsscanning kan udføres i ugerne 11+3 – 13+6 og er den samme scanning, som tilbydes alle gravide via det offentlige system.

Ved en nakkefoldsscanning får du
  • Fastsat antallet af fostre og din termin
  • Er der tvillinger udregner vi risikoen for hvert barn. Enæggede tvillinger vil have ens risiko
  • Måling af nakkefolden og beregning af aktuelle risiko for Downs Syndrom (Trisomi 21) i denne graviditet
  • Der ses også efter andre tegn på Downs Syndrom, f.eks.om der er næseben
  • Printede billeder af baby
  • Det er en god idé at møde op med en fyldt blære, da det i nogle tilfælde kan hjælpe til at lave bedre billeder.
Fakta om nakkefoldsscanning

Den hyppigste kromosomsygdom er tilstedeværelsen af et ekstra kromosom 21, som medfører Downs Syndrom – også kaldet mongolisme. Kromosomfejl ses hyppigst hos ældre gravide, men kan også forekomme hos helt unge.

Alle børn har en nakkefold, som består af en bræmme af væske ved barnets nakke. Ved at måle tykkelsen på nakkefolden, og sammenholde målet med din og barnets alder, kan vi vurdere risikoen for udvikling af Downs Syndrom.

Hvis risikoen er 1 ud af 300 eller højere, bliver du henvist til dit hjemsygehus til moderkageprøve eller NIPT blodprøve.

Hvis din risiko for at være gravid med et foster med Downs Syndrom er lavere end 1 ud af 300 anbefales ikke en moderkageprøve. Hvis du alligevel er usikker og gerne vil have større tryghed, anbefaler vi at der tages en NIPT test.

Det skal understreges, at nakkefoldsscanning ikke er en diagnose men en risikoberegning.

Selv om du skulle ende med at få beregnet en høj risiko, f.eks. 1 ud af 200, vil risikoen for at få et barn med Downs syndrom stadig kun være 0,5%.

Hvis du vil have sikkert svar på om alle kromosomer er normale, anbefales en moderkageprøve, som dog medfører en abortrisiko på ½-1%.

Ved en nakkefoldsscanning udregnes denne risiko med udgangspunkt i den gravides alder og tykkelsen på barnets nakkefold, set ved scanning. Der ses også efter andre tegn på Downs Syndrom, herunder om der er næseben eller ej.

Praktisk information
  • Scanningen foretages fra uge 11+3 -13+6
  • Afsat tid ca. 30-45 minutter
  • Pris Kr. 1.400,-
  • Alle interesserede er mere end velkomne til scanningen – også børn – det synes vi bare er hyggeligt

Alle sonografer hos Jordemoder.dk er uddannede via det danske sundhedssystem og har mange års erfaring fra svangreambulatorier.

Skulle du efter dit besøg på klinikken have spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores erfarne jordemødre.

Vi har telefontid 365 dage om året fra kl. 7.30 – 22.00

Er det ikke muligt at finde en tid online til din nakkefoldsscanning, så ring til klinikken på tlf. 4242 8899, og vi vil ofte kunne booke en tid til dig på klinikken i Fredericia samme dag.