Stenalderkost (Palæo)
Stenalderkost (palæo) er blevet en populær diæt den seneste tid. Princippet ved denne diæt er et øget fedt- og proteinindtag samt et lavt kulhydratindtag.
Kosten består primært af grøntsager og kød, mens man undgår alle forarbejdede fødevarer, tilsat sukker, kornprodukter, mælkeprodukter, stivelsesrige fødevarer, bælgfrugter og vegetabilske frøolier.
Som gravid og ammende kan det ikke anbefales at følge stenalderkosten, da det øger risikoen for:
- Overvægt hos barnet ved højt proteinindtag under graviditet og amning
- Nedsat mental og motorisk udvikling ved et lavt kulhydratindtag
- Belastning af nyrerne ved højt proteinindtag
- Hjertekarsygdomme på grund af for meget mættet fedt
- Tarmkræft og hjertekarsygdomme ved højt indtag af rødt og forarbejdet kød
- Nedbrydning af knogler og muskler ved lavt kulhydratindtag
- Vitamin- og mineralmangel ved lavt kulhydratindtag
Følg i stedet de officielle anbefalinger for kulhydrat, fedt og protein, ved at trykke her
Kilder:
Kristiansen, L. og Larsen, R. (2011): Sportsernæring. Munksgaard: København
Nordic Council of Ministers (2014): Nordic Nutrition Recommendations 2012. Norden: København
Udarbejdet af: Christine Munk Rasmussen og Nanna Glent Buch, Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed