Scanning af livmoderhalsen

hvorfor jordemoder.dk scanning af livmoderhals

En scannings af livmoderhals er relevant hvis du har mange plukkeveer eller tyngdefornemmelse. Det kan være du før født for tidligt. Eller også har du bare en følelse af, at noget ikke er som det bør være? Så kan du med fordel få lavet en scanning af din livmoderhals også kaldet en cervixscanning.

Livmoderhalsen måler omkring 3-4 cm i løbet af graviditeten, men bliver kortere hen mod fødslen og vil til sidst slet ikke være mulig at se. Livmoderhalsen er det der holder livmoderen lukket, så længden af livmoderhalsen kan give en indikation af, om du kan være på vej i fødsel og om alt er som det bør være, på dit nuværende stadie i graviditeten. Målingen kan derfor også være med til at fortælle om dine plukkeveer påvirker din livmoderhals, eller om plukkeveerne er helt ufarlige.

Denne scanning er en indvendig scanning, som udføres smertefrit, under trygge omgivelser og kun af sonografer med stor erfaring indenfor netop scanning af livmoderhals. Undersøgelsen laves uden de normale bøjler til benene, men blot med en skråpude under din bagdel, hvilket gør det til en mere skånsom oplevelse.

Scanningen undersøger også, hvor langt nede i bækkenet at den ledende fosterdel er. Oftest vil det være hovedet, men det kan også være numsen der ligger nederst. Placeringen af hovedet eller numsen i bækkenet og om der er fostervand foran eller ikke, er med til at give en samlet vurdering af graviditetens situation. Altså om din tyngdefornemmelse, dine mange plukkeveer eller bare en dårlig fornemmelse bunder i noget, hvor du skal tage dine forholdsregler, eller om det er helt ufarligt for graviditeten og barnet.

Scanningen kan laves gennem hele graviditeten og der er afsat ca. 15 min til en scanning af livmoderhals. Det er også muligt at målelivmoderhalsen i forbindelse med en anden scanning.

Er du i tvivl om denne scanning er noget for dig, så kontakt os endelig.