FAQ

Generelt FAQ

Nedenstående FAQ giver svar på de mest generelle og hyppige spørgsmål vi møder. FAQ står for Frequently Asked Questions

Må vi tage pårørende med?

Ja – helt sikkert. I er meget velkomne til at komme flere personer, også til selve scanningen.

Må vi tage vores børn med?

Børn er også velkomne, og oftest er det en stor oplevelse for de kommende store søskende at være med. Små børn skal dog være under opsyn. Almindelig sund fornuft er gældende.

Hvad kan være årsagen til barnløshed?

Der kan være flere forskellige årsager til barnløshed, her nævner vi nogle af de mest almindelige:

Kvinder:

 • Aflukkede æggeledere
 • Manglende ægløsning
 • Endometriose
 • Muskelknuder i livmoderen (fibromer)
 • Alder og æggenes kvalitet

Mænd:

 • Nedsat sædkvalitet
 • Manglende sædstrenge
 • Mandens alder

Bør jeg undgå koffein hvis jeg vil være gravid?

Koffein findes blandt i kaffe, te og cola. Noget tyder på at et stort forbrug – det vil sige mere end 5 kopper per dag – kan mindske chancerne for at blive gravid.

Jeg er overvægtig, har det nogen betydning?

Din vægt kan have betydning for scanningen. Afstanden mellem transducer (scannerhoved) og barnet har en betydning for hvilken frekvens, der scannes med. Jo mere fedtvæv der er på maven, desto mere skal ultralyden gå igennem, hvilket kan betyde at billedet vil se mere grumset ud.

Kan medicin skade graviditeten?

Tager du medicin, bør du tale med din læge om det. I nogle tilfælde kan du måske ophøre med at tage medicinen, eller behandlingen kan ændres til et andet præparat, som ikke skader graviditeten. Stop aldrig med at tage medicin imod lægens anvisning.

Findes der kost tilskud der gavner frugtbarhed og graviditet?

Tilskud af folsyre/folinsyre anbefales til alle kvinder, der forsøger at blive gravide. Indtagelse af folinsyre nedsætter risikoen for at barnet får rygmarvsbrok med 75%. Sundheds­styrelsen tilråder tilskud af 400 mikro­gram folinsyre daglig.

Undersøgelser der tyder på, at vitamin D tilskud også kan være en god ide ved fertilitetsproblemer, hvis dit vitamin D er lavt.

En undersøgelse er nu også i gang for at belyse D-vitamins påvirkning af sædkvaliteten. Den tyder på, at de allerede producerede sædceller kan få nedsat bevægeligheden ved lavt D-vitamin.

Vi anbefaler at du spiser kosttilskuddet Bio-Gravid fra før graviditeten begynder til efter graviditetens afslutning. Bio-Gravid sikrer dig optimal tilførsel af alle de vigtige vitaminer og mineraler i virksomme mængder.
Du kan købe Bio-Gravid hos Matas og i helsekostforretninger eller på Graviditetsshoppen.dk.

Har tobak betydning for frugtbarheden?

Rygning nedsætter frugtbarheden hos kvinder. Hos mænd nedsætter rygning sædkvaliteten. Derfor er det en god idé for begge parter at holde op med at ryge.

Har alkohol betydning for frugtbarheden?

Indtagelse af alkohol bør være så beskeden som muligt. Formentlig nedsætter selv et lille indtag af alkohol (1-5 genstande om ugen) frugtbarheden.

Mandens indtagelse af alkohol ser ud til at være af mindre betydning.

Scanning FAQ

Nedenstående FAQ giver svar på de mest generelle og hyppige spørgsmål vi møder indenfor scanning.

 

Er der ventetid på scanning?

Det er meget forskelligt og kan komme lidt an på, hvornår på dagen du ønsker en tid. Oftest kan vi lave en tid til dig samme dag eller dagen efter. Vores ledige tider kan altid ses i vores bookingsystem – det er også muligt at ringe til os og aftale nærmere.

Er scanning farligt?

I de mange år ultralydsscanning har været anvendt, er det ikke påvist, at ultralydsscanning skulle være skadeligt, hverken for den gravide eller for barnet. En international arbejdsgruppe har i hele perioden overvåget rapporter om skadelige effekter, og har ikke fundet bevis for, at ultralydsscanning er farligt.

Hvad er forskellen på 3D og 4D?

3D er stillbilleder og 4D er samme billede men med bevægelser.

Hvornår er det optimalt med 3D/4D scanning?

Gode billeder og sekvenser i 3D/4D afhænger bl.a. af barnets placering i livmoderen og mængden af fostervand. Tidligt i graviditeten er der rigeligt fostervand, men barnet ligner ikke endnu et fuldbårent barn, som senere i graviditeten.
3D/4D scanninger kan principielt laves gennem hele graviditeten, men vi anbefaler ugerne 25 – 28.
Her er der stadig fint med fostervand samtidig med, at barnet har fine runde kinder.

Er dem der scanner specialuddannet ?

Vi får ofte dette spørgsmål, hvorfor det er landet på vores FAQ. Ja, alle der scanner hos Jordemoder.dk er uddannet via det danske sundhedssystem.
Der findes scanningsklinikker i Danmark, som ikke beskæftiger relevant fagligt uddannet personale – men hos Jordemoder.dk vil du altid blive scannet af en uddannet sonograf

Er det lyd på alle de scanninger i laver ?

Ja, der optages altid lyd såfremt det er en mulighed.

Hvad hvis vi ikke kan se noget ved scanningen?

Dit BMI ( forholdet mellem højde og vægt ) kan også spille ind, da ultralydens hastighed reduceres desto mere det skal igennem. Hvis det på grund af forholdene ikke er muligt at lave billeder i 3D/4D får du naturligvis en ny tid uden beregning.

Betyder det noget for 3D/4D scanningen at min moderkage ligger foran ?

Nej, det der er mest afgørende for billedernes kvalitet er måden barnet ligger påsamt mængden af fostervand. Barnet kan lige så vel ligge tæt op ad livmodervæggen som moderkagen, hvilket resulterer i, at billederne bliver uskarpe. Fostervandet er vigtig for at kunne lave gode billeder da det er det eneste som ikke skaber skygger. Hænder, fødder, arme, ben og navlesnor vil altid skabe skygger foran ansigtet, hvis det ligger foran.

Hvornår kan I med sikkerhed se barnets køn?

Hos Jordemoder.dk giver vi garanti fra uge 14+0. Hvis vi ikke med sikkerhed kan fastslå barnets køn, giver vi en ny tid til genscanning uden beregning.
Ofte kan barnets køn identificeres tidligere, men her gælder garantien ikke.

Insemination FAQ

Nedenstående FAQ giver svar på de mest generelle og hyppige spørgsmål vi møder angående insemination

 

Hvornår kan jeg teste for graviditet?

Du kan teste ca. 14 dage efter inseminationen, eller den dag din menstruation udebliver.

Skal jeg tage ægløsningstest eller scannes for ægløsning?

Vi har haft den samme succesrate for de kvinder, der scannes og de som tester med ægløsningstest. Derfor er det helt op til dig, om du vælger den ene eller den anden metode.

Er der problemer med at teste for ægløsningen er det altid en god ide at scanne.

Hvor mange gange kan man modtage insemination?

Er du sund og rask og bliver insemineret med donorsæd, kan vi forsøge op til 6-8 inseminationer, lidt afhængig af din alder. Det hele afhænger af din aktuelle situation, som vi løbende snakker om, når du kommer på klinikken.

Hvad kan jeg selv gøre for at inseminationen lykkes?

Rygning, alkohol og overvægt er nogle af de faktorer hvis indflydelse er undersøgt og dokumenteret bedst.

Min ægløsningstest var positiv i morges – nu til middag har jeg taget én igen, og den er negativ – hvordan kan det være? har jeg ikke ægløsning mere?

Testen er følsom for hvor koncentreret din urin er. Hvis du tager den med den første morgenurin, kan den vise udslag for tidligt. Desuden er der stor forskel på, hvor hurtigt det ægløsnende hormon topper hos den enkelte kvinde. Der for anbefaler vi at du ikke tager flere ægløsningstest når først du har haft én positiv.

Hvorfor får man aflukkede æggeledere?

En spørgsmål vi ofter modtager, som derfor er tilføjet vores FAQ, er hvorfor æggeledere kan blive aflukket. Det skyldes som regel en seksuelt overført infektion, som oftest med Chlamydia. Over halvdelen af alle Chlamydia infektioner er symptomfrie, og det er derfor ikke sikkert at du har opdaget det, hvis du har haft infektionen tidligere i dit liv.

Desuden kan en graviditet i æggelederen eller en sprængt blindtarm ødelægge passagen i æggelederne.

Hvornår kan jeg blive insemineret efter vaccination mod Røde Hunde?

Efter tre måneder. Hvis du insemineres før denne periode er der risiko for, at dit barn kan få svære misdannelser.

Kan jeg gå i svømmehallen efter inseminationen?

Det er en god idé at vente et par dage efter inseminationen for at minimere din risiko for infektion. I øvrigt kan du være fysisk aktiv som du plejer.

Hvad er chancen for at blive gravid uden behandling?

Når man er 25 år tager det i gennemsnit 4 måneder at blive gravid.

Når man er 35 år tager det i gennemsnit 8 måneder at blive gravid.

Har du forsøgt at opnå graviditet i mere end 12 måneder er der god grund til at begynde en udredning for at undersøge om der er en årsag til at du ikke er blevet gravid.

Hvad er endometriose?

Nogle kvinder har livmoderslimhinde i bughulen – altså uden for selve livmoderen. Den kan sidde i æggestokkene, på æggelederen og på tarmene. Det hyppigste symptom er kraftige underlivssmerter lige op til menstruationen. Endometriose kan også give blodfyldte cyster i æggestokkene.

Endometriose findes hyppigere hos barnløse kvinder end hos kvinder der har født. Man ved ikke med sikkerhed, om endometriose er årsagen til barnløshed. Ofte har kvinder med endometriose sværere at blive gravide ved insemination end andre kvinder og må i stedet have behandling med IVF.

Hvad er PCOS?

Forkortelsen står for ” Poly Cystisk Ovarie Syndrom”. For at opfylde kriterierne for PCOS skal 2 ud af følgende 3 fund være til stede:

 • Lange intervaller mellem menstruationerne (over 35 dage)
 • Ved ultralydsscanning ses mere end 10 små ægblærer i æggestokken pr. billede
 • Akne og øget behåring eller forhøjet mandligt kønshormon i blodet

Kvinder med PCOS har problemer med ægløsningen. Ofte er de også overvægtige. Vægttab og kostændringer kan ofte løse problemet. Alternativt kan æggestokkene stimuleres med hormon, således at der modnes et æg hver måned.

Hvordan undersøger man, om der er passage i æggelederne?

Passagen kan undersøges ved hjælp af ultralyd. Der føres et tyndt kateter gennem livmoderhalsen op i livmoderhulen.

Herefter skylles væske op gennem kateteret samtidig med at der ultralydsscannes.
Kan man se væsken løbe ud gennem æggelederne og samle sig omkring æggestokkene er der passage.

En anden mulighed er at undersøge passagen ved hjælp af røntgenkontrast.

Andet?

Er der spørgsmål du savner i vores FAQ? Vi opsamler løbende de spørgsmål der går igen, og tilføjer dem til vores FAQ. Hvis dit spørgsmål ikke blev dækket af vores FAQ er du altid velkommen til at kontakte os.