Nakkefoldsscanning

nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning uge 11+3 – 13+6 udføres for at vurdere risikoen for kromosomfejl hos dit barn, ved at undersøge nakkefoldsscanning tal – bemærk at der ikke ses køn ved denne scanning. Scanningen sker på baggrund af en vurdering af dit barns nakkefold og alder samt din alder. Alle gravide får tilbud om nakkefoldsscanning uge 11+3 – 13+6. Et nakkefoldsscanning tal på over 1:300 anses for at være et positivt nakkefoldsscanning tal med lav risiko for kromosomfejl.

Man ser ikke køn ved denne scanning. Da dette er tidligt i graviditeten, så kan køn ikke afgøres med nok sikkerhed. Vi kan derfor ikke fortælle mere om barnets køn, med kun barnets risiko for kromosomfejl.

Hos Jordemoder.dk er alle vores sonografer uddannede i det danske sundhedssystem og har mange års erfaringer fra svangreambulatorier. Derfor kan du få foretaget en professionel, grundig og behagelig scanning hos os.  

Derfor tilbydes du en nakkefoldsscanning

Nakkefoldsscanning tilbydes alle gravide. Formålet med scanningen er at vurdere risikoen for kromosomfejl hos dit barn. Den hyppigste kromosomfejl er et ekstra kromosom 21, der ses hos børn med mongolisme – bedre kendt som Downs Syndrom.

Downs syndrom opstår under celledelingen. ægceller og sædceller består hver af 23 kromosomer i forhold til alle andre celler i kroppen som består af 46 kromosomer. Når ægcellen og sædcellen smelter sammen skulle det blive til 46 kromosomer. Under celledelingen opstår en ekstra kromosom på nummer 21 (heraf navnet trisomi 21).

Det er vigtigt at understrege, at en nakkefoldsscanning ikke er en diagnose, men en risikovurdering. 

Viser scanningen høj risiko for kromosomfejl, bliver du henvist til hospitalet til videre udredning, hvor du vil blive tilbudt moderkageprøve, fostervandsprøve eller NIPT test.  

 

Nakkefoldsscanning – hvornår foretages den?

Du bliver tilbudt en nakkefoldsscanning, når du er gravid i uge 11+3 -13+6.

Du får information om nakkefoldsscanningen ved din første graviditetsundersøgelse hos din egen læge. Her får du også information om doubletest (blodprøve), som indgår i den endelige risikoberegning.

 

Hvad er en nakkefold?

Alle børn har en nakkefold, som består af en væskebræmme. Vi måler tykkelsen på nakkefolden, som vi sammenligner med din og barnets alder. Jo tykkere nakkefolden er, desto mere vil den påvirke beregningen i negativ retning – altså mod en høj risiko.

Hvis den beregnede risiko ved nakkefoldsscanningen er højere end 1 ud af 300 betragtes det som lav risiko. Er tallet lavere end 1 ud af 300 betragtes det som høj risiko.
Hvis du er stadig er usikker på resultatet, anbefaler vi dig en NIPT-test (blodprøve), som kan give ekstra tryghed.

 

Hvad får du ved en nakkefoldsscanning?

Ved en nakkefoldsscanning vurderer vi den aktuelle risiko for kromosomfejl i din graviditet. Scanningen er den samme, som det offentlige system tilbyder. Derudover kigger vi også efter:

  • Antallet af fostre
  • Fastsætter datoen for din termin
  • Hvis du venter tvillinger, vurderer vi risikoen for Downs Syndrom (Trisomi 21) for hvert barn. Enæggede tvillinger har den samme risiko
  • Vi ser efter andre tegn på Downs Syndrom, f.eks. ved at kigge efter næseben og lave flowmåling, hvis dette er muligt

Vi printer selvfølgelig en masse skønne billeder til at tage med hjem. 

Vi anbefaler, at du møder op med en fyldt blære. I nogle tilfælde kan det hjælpe til at lave bedre billeder af dit barn.