Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning uge 11+3 – 13+6 udføres for at vurdere risikoen for de 3 hyppigste kromosomfejl hos dit barn. Ved nakkefoldsscanningen vil vi foretage en måling af nakkefolden, barnets puls og måle hvor langt barnet er og derved bestemme en termin. Herefter laver i en beregning hvor scanningens fund regnes sammen med doubletesten (en blodprøve du har fået foretaget hos lægen) og din alder.

En risikoberegning på større 1:300 for downsyndrom og 1:150 for Edwards syndrom og Patau syndrom anses for at være så lav en risiko for kromosomfejl, at man ikke vil tilbyde yderligere undersøgelser.

Man kan kun se køn ved denne scanning, hvis du er mere end 13+0 uger henne.

Hos Jordemoder.dk er alle vores sonografer uddannede i det danske sundhedssystem, har mange års erfaringer fra svangreambulatorier og er certificeret i nakkefoldsscanninger. Du kan derfor trygt få foretaget en nakkefoldsscanning professionelt hos os.

nakkefoldsscanning

Derfor tilbydes du en nakkefoldsscanning

Nakkefoldsscanning tilbydes alle gravide. Formålet med scanningen er at vurdere risikoen for kromosomfejl hos dit barn. Den hyppigste kromosomfejl er et ekstra kromosom 21, der ses hos børn med mongolisme – bedre kendt som Downs Syndrom.

Downs syndrom opstår under celledelingen. ægceller og sædceller består hver af 23 kromosomer i forhold til alle andre celler i kroppen som består af 46 kromosomer. Når ægcellen og sædcellen smelter sammen skulle det blive til 46 kromosomer. Under celledelingen opstår en ekstra kromosom på nummer 21 (heraf navnet trisomi 21).

Det er vigtigt at understrege, at en nakkefoldsscanning ikke er en diagnose, men en risikovurdering. 

Viser scanningen høj risiko for kromosomfejl, bliver du henvist til hospitalet til videre udredning, hvor du vil blive tilbudt moderkageprøve, fostervandsprøve eller NIPT test.  

 

Nakkefoldsscanning – hvornår foretages den?

Du bliver tilbudt en nakkefoldsscanning, når du er gravid i uge 11+3 -13+6.

Du får information om nakkefoldsscanningen ved din første graviditetsundersøgelse hos din egen læge. Her får du også information om doubletest (blodprøve), som indgår i den endelige risikoberegning.

 

Hvad er en nakkefold?

Alle børn har en nakkefold, som består af en væskebræmme. Vi måler tykkelsen på nakkefolden, som vi sammenligner med din og barnets alder. Jo tykkere nakkefolden er, desto mere vil den påvirke beregningen i negativ retning – altså mod en høj risiko.

Hvis den beregnede risiko ved nakkefoldsscanningen er højere end 1 ud af 300 betragtes det som lav risiko. Er tallet lavere end 1 ud af 300 betragtes det som høj risiko.
Hvis du er stadig er usikker på resultatet, anbefaler vi dig en NIPT-test (blodprøve), som kan give ekstra tryghed.

 

Hvad får du ved en nakkefoldsscanning?

Ved en nakkefoldsscanning vurderer vi den aktuelle risiko for kromosomfejl i din graviditet. Scanningen er den samme, som det offentlige system tilbyder. Derudover kigger vi også efter:

  • Antallet af fostre
  • Fastsætter datoen for din termin
  • Hvis du venter tvillinger, vurderer vi risikoen for Downs Syndrom (Trisomi 21) for hvert barn. Enæggede tvillinger har den samme risiko
  • Vi ser efter andre tegn på Downs Syndrom, f.eks. ved at kigge efter næseben og lave flowmåling, hvis dette er muligt

Vi printer selvfølgelig en masse skønne billeder til at tage med hjem og sender videoen af scanningen på mail. 

Vi anbefaler, at du møder op med en fyldt blære. I nogle tilfælde kan det hjælpe til at lave bedre billeder af dit barn.

Ofte stillede spørgsmål om nakkefoldsscanning

Formålet er at identificere eventuelle risici for kromosomfejl hos fosteret. En risikovurdering højere end 1:300 for Downs syndrom og 1:150 for Edwards og Pataus syndrom anses for lav risiko. Ved højere risiko tilbydes yderligere undersøgelser som moderkageprøve, fostervandsprøve eller NIPT-test.

Nakkefoldsscanning tilbydes alle gravide mellem uge 11+3 og 13+6. Det anbefales at få taget doubletesten (blodprøve) mellem uge 8+0 og 13+6, da resultaterne indgår i risikovurderingen.

Scanningen udføres som regel via maveskindet med ultralyd. En speciel gel påføres maven, og en sonograf bevæger en ultralydsprobe over huden for at få billeder af fosteret. I nogle tilfælde, f.eks. ved overvægt eller ugunstig fosterposition, kan en transvaginal scanning være nødvendig.

Doubletesten er en blodprøve, der måler niveauet af to proteinstoffer fra moderkagen. Resultaterne kombineres med nakkefoldens tykkelse og den gravides alder for at beregne risikoen for kromosomafvigelser.

Risikotallet angives som f.eks. 1:300. Et højere tal (f.eks. 1:1000) indikerer lavere risiko. En risikovurdering højere end 1:300 for Downs syndrom anses for lav risiko. Ved lavere tal tilbydes yderligere undersøgelser.

Kønsbestemmelse er mulig ved nakkefoldsscanning, hvis du er mere end 13+0 uger henne i graviditeten.

Hvis risikovurderingen indikerer høj risiko for kromosomafvigelser, vil du blive henvist til yderligere undersøgelser som moderkageprøve, fostervandsprøve eller NIPT-test for at få en mere præcis vurdering.

Du kan bestille tid til nakkefoldsscanning direkte på Jordemoder.dk’s hjemmeside eller kontakte klinikken telefonisk.

Birgit Thalwitzer
Jordemoder & Sonograf

Birgit Thalwitzer er uddannet jordemoder og har arbejdet med graviditet, fødsel og fertilitet siden 2002. Gennem årene har hun opbygget en bred og solid erfaring fra fødeafdelinger i både Danmark og Norge – blandt andet i Odense, Holstebro og Esbjerg.

I 2005 grundlagde Birgit den private klinik Jordemoder.dk med afdelinger i både Fredericia og Odense. Her tilbyder hun alt fra graviditetsscanninger og inseminationer til fødselsforberedelse, konsultationer, barselsbesøg og specialiseret graviditets- og barselsmassage. Birgit brænder for at skabe trygge, personlige og professionelle rammer for kvinder og par – uanset om de er i fertilitetsbehandling, venter barn eller netop har født. Hun oplever arbejdet som jordemoder som en livsstil og et kald – og møder hver klient med nærvær, empati og høj faglighed. For Birgit handler det ikke bare om sundhed og tryghed, men også om at give kommende forældre en god og mindeværdig start på det nye kapitel i livet.