Uge 11

Uge 11

Dit barn

Hovedet er næsten lige så stort som resten af kroppen. Leveren er stor og fylder det meste af bughulen. Tarmene er der ikke plads til endnu. Derfor er de snoet ud i navlesnoren. Dette kan af og til ses på ultralydsscanning som ”fysiologisk navlebrok”, der ses som en udbuling på navlesnoren. Hjertet slår med ca. 110-160 slag pr. minut. Sidst på ugen måler dit barn ca. 45 mm fra hoved til hale.

Dig selv

Hvis du har haft kvalme, oplever du måske at den aftager stille og roligt. Det samme gælder trætheden. Generelt vil den næste periode i graviditeten være præget af øget energi og overskud. Hvis dit humør svinger meget op og ned, og du er mere følsom end du plejer så fortvivl ej – det er helt normalt og primært begrundet i hormonelle forandringer samt de tanker og bekymringer du gør dig omkring den nye situation, du befinder dig i og er på vej imod.

Ugens tip

I takt med at maven vokser kan det være en god idé at tage billeder af den med jævne mellemrum. På den måde kan du følge med på tæt hold – og så er det et enormt dejligt og fascinerende minde at have til dig selv og barnet når du har født. Nogle gravide synes også det er en sjov idé at måle maveomfanget f.eks. en gang om ugen.

Vidste du

At couvade-symptomer er betegnelsen for det fænomen at en betydelig del af kommende fædre har en række forskellige helbredsproblemer i, under og efter graviditeten. Det drejer sig om forskellige fysiske og psykiske symptomer. F.eks. længerevarende forkølelser og irritabilitet oftere i 1. trimester, hvor der i 3. trimester oftere ses uønsket vægtøgning, længerevarende søvnløshed og rastløshed