Uge 12

Uge 12Dit barn

Er nu så godt som færdigudviklet og har ca. 60 mL fostervand at bevæge sig rundt i – endnu uden at du selv mærker det. Tiden fra nu og frem til terminen kommer nu primært til at handle om at tage på i vægt og modne de sidste organer såsom lungerne. Sidst på ugen måler dit barn ca. 55 mm fra hoved til hale og vejer omkring 40g.

Dig selv

Omkring 12. uge vokser livmoderen op over dit skamben og du kan derfor begynde at mærke noget der føles lidt hårdt. Har du været gravid før, har du formentlig allerede mærket toppen af livmoderen, fordi den vokser en del hurtigere. Hvis ikke du har investeret i et par graviditetsbukser er det nok inden længe tiltrængt! Du skulle på nuværende tidspunkt gerne have, eller snart modtage en indkaldelse til nakkefoldscanning.

Ugens tip

Der er ingen tvivl om at det er sundt at være fysisk aktiv – også når du er gravid! Moderat motion forebygger risikoen for f.eks. graviditetsbetinget sukkersyge, svangerskabsforgiftning, rygbesvær og bækkenløsning. Tænk derfor over i det daglige f.eks. at gå en tur, cykle til og/eller fra arbejde, tage trapperne i stedet for elevatoren. En tur i svømmehallen er også en dejlig måde at få motion på, samtidig med at du befinder dig i en mere vægtløs tilstand, end når du er på land.

Vidste du

At den hyppigste kromosomsygdom er et ekstra kromosom 21, som medfører mongolisme – også kaldet Downs Syndrom. Alle børn har en nakkefold, som består af en bræmme af væske i nakken og langs ryggen. Ved at måle tykkelsen på nakkefolden og sammenholde målet med din og barnets alder, barnets hjertefrekvens, doubletesten, der er en blodprøve du har fået taget ved egen læge, kan vi udregne risikoen for mongolisme. Hvis risikoen er højere end 1:300, betragtes det som en høj risiko. Selv om du skulle ende med en høj risiko f.eks. 1 ud af 200, vil sandsynligheden for at barnet har normale kromosomer stadig være størst.