Uge 14

Uge 14Dit barn

Kan både drikke og tisse fordi nyrer, urinveje og blæren nu er udviklet. Hænderne kan gribe og de lange ben sparke, men endnu ikke så det kan mærkes. Hvornår du mærker liv, afhænger også meget af hvorledes din moderkage sidder. Sidder den på bagvæggen af livmoderen (ind imod din rygsøjle) vil du mærke liv tidligere end hvis den sidder på forvæggen (ud imod dit maveskind). I slutningen af ugen måler barnet fra hoved til numse (CRL) ca. 8,5 cm og vejer ca. 100g. Samlet set måler barnet 14 cm. totalt fra hoved til fødder.

Dig selv

Livmoderen kan mærkes et par fingre over skambenet og er på størrelse med en appelsin. Kvalmen begynder at lette, hvis den ikke allerede har gjort det. Det er ved at være tid til første jordemoderkonsultation. Hver gang du kommer til jordemoder mærker hun dig på maven, måler dit blodtryk og undersøger den medbragte urinprøve for sukker og æggehvidestof for bl.a. at afsløre blærebetændelse og graviditetsbetinget sukkersyge.

Ugens tip

I 2. trimester sker der et følelsesmæssigt skift, hvor du begynder at knytte dig til dit barn og måske drømme om det. Hvis du oplever skræmmende eller voldsomme drømme, kan det være en god idé at betro dig til andre. Husk også at give udtryk for eventuelle negative tanker eller følelser. Selvom det ikke altid virker helt legalt, er det vigtigt at få sat ord på dem.

Vidste du

At fødselssmerten er meget vanskeligt at beskrive, da den opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Mange tror at smerten hænger sammen med fødselsoplevelsen således, at jo bedre fødselsoplevelse desto mindre smerter. Det er imidlertid ikke tilfældet. Ej heller varigheden af fødslen gør nødvendigvis nogen forskel. En fødende med et hurtigt fødselsforløb kan således sagtens have en værre oplevelse af smerter end en fødende med et langtrukkent forløb.