Uge 15

Uge 15Dit Barn

Kan finde på at sutte på tommelfinger. Huden dækkes af de såkaldte lanugohår, som man mener virker til at holde fosterfedtet fast på barnets endnu tynde hud. Kønnet kan nu ses på ultralydsscanning (fra uge 14+0). I slutningen af ugen måler barnet ca. 15 cm fra hoved til fod og vejer omkring 150g.

Dig selv

Toppen af livmoderen ligger nu et par fingre under navlen. Hvis du har fornemmelse af hjertebanken, kan du tage det helt roligt. Det er normalt pga. den øgede blodmængde, du opnår under din graviditet. Hvis du stadig har kvalme, så sørg for at undgå at blive for sulten ved at spise små hyppige måltider. Har du behov for ekstra tiltag, kan akupunktur for nogen være en god hjælp.

Ugens tip

Gør dig meget gerne nogle overvejelser over, ting du tror du godt kunne tænke dig under fødslen. Har du f.eks. lyst til at bevæge dig under veerne? komme i brusebad eller badekar? Få en bestemt type smertelindring? Lytte til din egen medbragte musik? Have barnet direkte på maven eller først efter at det er tørret? Lav en ønskeseddel til at tage med på fødegangen, det kan også være en hjælp til jordemoderen.

Vidste du

At vi ikke kender årsagerne til at fødslen skal gøre ondt, men hvis man ser helt nøgternt på den fysiologiske proces og forandringer kroppen gennemgår for at føde barnet, er det næsten ren logik. Ikke desto mindre findes der flere forklaringer på, at det skal gøre ondt at føde. Nogle af dem er at smerte får os til at søge et sikkert sted hen samtidig med, at vi reagerer på smerte ved at bevæge os. At ligge passivt forværrer ofte smerten.