Uge 16

Dit barn

Har nu fået hår, øjenbryn og tydelige negle. Nogle gange får det også hikke af at drikke fostervand – det mærker du senere i graviditeten, når barnet er blevet lidt større. I slutningen af ugen måler barnet omring 16 cm i fuld længde og vejer ca. 200 gram. Hovedet måler ca. 3,5 cm mellem ørerne (BPD, som også kaldes bipariatal diameter og er målet fra øre til øre).

Dig selv

Er du flergangsfødende har du måske allerede mærket de første spæde tegn på liv. Din livmoder er i hastig vækst. Sammenlagt udvikler den sig fra at veje 50 gram til at veje ca. 1000 gram ved fødslen. Du kan derfor opleve stikkende smerter langs siden af maven, fordi dine ligamenter giver sig. Ligamenterne er de ledbånd, som livmoderen er ”fikseret i” inde i maven.

Ugens tip

Nogle fødesteder tilbyder ”kendt jordemoderordning” dvs. konsultationer og fødsel med en jordemoder, som du kender. Kendthed giver tryghed og tryghed giver gode fødselsoplevelser. Det er utrolig vigtigt også for, at I har overskud og gode muligheder for at koncentrere jer om den nye rolle som forældre og familie. Hvis du er tilknyttet et sygehus, som ikke tilbyder ”kendt jordemoder”, findes der private klinikker, som tilbyder fødsel med din egen jordemoder på en fødeklinik, hjemme eller på sygehuset.

Vidste du

At mange gravide får øget pigmentering og derved lettere brune pletter på huden – især i ansigtet. Dette skyldes en øget hormonproduktion. Du bør derfor undgå solbadning, da det øger risikoen for pigmentering og nogle af pletterne kan risikere at blive ved med at være der, selv når du har født. Oftest forsvinder pigmenteringen helt eller mindskes efter fødslen.