Uge 17

Uge 17Dit barn

Mængden af fostervand er nu omkring 200 ml og der er masser af plads til at slå kolbøtter og saltomortaler. Ved fødslen kan man ofte se hvide ”fedtperler” i fostervandet som stammer fra dit barns fosterfedt. I slutningen af ugen måler barnet ca. 17 cm. Fra hoved til fod og vejer omkring 260 gram. Hovedet måler ca. 3,8 i diameter.

Dig selv

Selv om du aldrig har snorket før, kan det være du skal prøve det nu! Pga. hormonpåvirkningen kan dine slimhinder hæve op, og det kan derfor føles som om du er konstant forkølet. Hvis du oplever en øget mængde udflåd eller evt. svamp er det helt normalt under graviditeten pga. ændret pH i skeden. Hvis du har en ekstra sød tand, kan du i første omgang prøve at holde lidt igen på den front og se, om der er effekt af dette.

Ugens tip

Du kan påvirke fødslen positivt gennem bevægelse. Når du dyrker mortion udskiller din krop endorfiner. Undersøgelser har vist at gravide, der dyrker motion, har et højere endorfinniveau end gravide, som ikke gør. Den øgede endorfinproduktion virker smertelindrende og kan derigennem gøre, at du oplever fødslen mindre smertefuld, end hvis du ikke har dyrket motion. God form øger samtidig dit potentiale for at klare den fysiske udfordring, som fødslen også er.

Vidste du

Der findes ingen facitliste for, hvordan man skal være som fødende for at ”opføre sig korrekt” og gud ske tak og lov for det. Fødende tackler situationen utrolig individuelt. Nogle trækker sig ind i sig selv, hvor andre bliver udadreagerende. Det er specielt vigtigt for din følelse af tryghed og evne til at overgive dig til fødselsprocessen, at du befinder dig godt. Selvom du bliver tilbudt hospitalstøj, står det dig f.eks. frit for at beholde dit eget tøj på, som du måske føler dig bedre tilpas i.