Uge 18

Uge 18Dit barn

På scanning kan du se, at barnet er gået i gang med ”styrketræningen” og til tider intenst bevæger både arme og ben. Forholdene er helt optimale. Endnu fint med plads og en masse dejligt fostervand at boltre sig i. Mængden af fostervand varierer fra kvinde til kvinde, men normalområdet for fostervandsmængden er meget bredt. I slutningen af ugen måler barnet ca. 18 cm. Fra hoved til fod og vejer omkring 320 gram. Hovedet måler ca. 4 cm. i diameter.

Dig selv

Måske oplever du, at graviditeten er blevet en del af hverdagen – men giv dig bare tid til at drømme og fantasere om fremtiden. Måske er du blevet bredere over hofterne, bliver mere forpustet når du bevæger dig eller oplever at svede mere end normalt. Alt dette er helt normalt og skyldes ændringer i dit stofskifte samt øget blodmængde. Mange oplever også at hud og øjne får en helt speciel glans – nyd det!

Ugens tip

En god idé for at imødekomme eventuel søskendejalousi er at lade den/de store følge med i graviditeten. Tag sammen til jordemoderundersøgelserne, lyt hjertelyd og giv mulighed for at mærke fosterbevægelser. Lån meget gerne bøger om graviditet og fødsler, tal om det nye familiemedlem, når det falder naturligt. Undgå at presse barnet til tilkendegivelser og vær klar til at rumme reaktionen – også selv om den kan være negativ.

Vidste du

Moderkagen er oftest placeret på forvæg, bagvæg eller i toppen af livmoderen. Når gravide får at vide, at moderkagen ligger på forvæggen af livmoderen forveksler de det ofte med at moderkagen ligger foran fødselsåbningen og dermed på sigt kan blokere for udgangen, så man ikke kan føde normalt. En foranliggende moderkage til terminen sker ikke hyppigt. Vær derfor opmærksom på om moderkagen er hhv. forliggende eller foranliggende.