Uge 19

Uge 19Dit barn

Mellem uge 15 og 20 udvikles hørelsen, og selvom barnet ligger godt beskyttet inde i livmoderen, så hører det konstant lyden fra dit hjerte der slår, tarmene der arbejder og bobler samt når du nyser, hoster eller ler. Huden er dækket af fosterfedt og tjener det formål at beskytte huden mod fostervandet. I slutningen af ugen måler barnet ca. 19 cm. og vejer omkring 380 gram. Hovedet måler ca. 4,5 cm. i diameter.

Dig selv

Livmoderen går nu ca. til navlen og vokser støt. Ledbåndene (ligamenterne) strækker sig mere og mere hver dag, så du kan opleve smerter i lysken og i siden (ligamentsmerter). Hvis ikke du allerede har været, så skal du snart til misdannelsesscanning på sygehuset. Barnet gennemgås systematisk og metodisk fra top til tå og moderkagens placering bestemmes.

Ugens tip

Undersøgelser tyder på, at der kan være en sammenhæng mellem stress i din graviditet og barnets senere udvikling. Som gravid er du den, der kender din krop allerbedst og er derfor den nærmeste til at være opmærksom på stresssymptomer. Tærsklen for hvornår hver enkelt får stress varierer betragteligt fra person til person. Husk derfor bedst muligt at slappe af, når du kommer hjem fra arbejde efter en travl dag.

Vidste du

At man på en ultralydsscanning kan se rigtig mange ting, men at der aldrig kan gives en 100% garanti for at barnet er sundt og raskt ved fødslen. Uanset hvor ofte og hvor længe du bliver scannet, vil det aldrig blive en garanti. Det hænder også at man under ultralydsscanning kigger efter én ting og ender med at finde noget heltandet.