Uge 20

Uge 20Dit barns intelligents

Barnet har nu ca. ½ liter fostervand. Man mener at barnet drikker ca. halvdelen af fostervandsmængden i døgnet. Fostervandet bliver ”tisset” ud igen – og bare rolig, det er helt sterilt. De medfødte reflekser såsom at sutte på tommelfinger og drikke fostervand bliver bevidste. Begge er vigtige for barnets overlevelse efter fødslen. I slutningen af ugen måler barnet ca. 20 cm. og vejer omkring 450g. Lårbensknoglen måler ca. 3 cm.

Dig selv

Måske begynder din navle at ”vende vrangen ud”, fordi livmoderen fylder godt op. Når du ligger på ryggen, kan du tydeligt se den. Hvis du ikke har mærket liv, vil du snarest mærke ”bobler i maven”. Måske er du så heldig, at du allerede har mærket liv og måske endda gjort det et par uger. Du kan ikke forvente at mærke liv hver dag så tidligt i graviditeten. Fosterbevægelserne er også afhængige af både hvordan dit barn og moderkagen er placeret i livmoderen.

Ugens tip

Alle det nyfødte barns sanser fungerer fra fødslen. Det ser på ca. 20-30 cm. afstand og elsker at kigge på sine forældres ansigter. Barnet er født med evnen til kontakt og har behov for at knytte sig til én eller nogle få bestemte personer. Børn er forskellige og lysten for kontakt er ikke ens. Samspillet kan foregå på mange måder ved f.eks. berøring, øjenkontakt, lyde og snak. Hud mod hud kontakt er en dejlig måde at være sammen med dit barn på.

Vidste du

At mineralet magnesium, kan hjælpe dig ved lægkramper, forstoppelse, hovedpine og træthed. Gode kilder til dette gennem kosten er bl.a. grønne grøntsager, nødder og fuldkornsprodukter. Halsbrand er også en almindelig gene i den sidste del af graviditeten, fordi barnet fylder mere i maven og trykker opad mod mavesækken. Undgå fed og krydret mad og prøv i stedet med f.eks. kiks og mælk.