Uge 21

Uge 21Dit barn

Den første afføring er begyndt at blive dannet i tarmen og der er fuld gang i både nyrer og urinveje, som bl.a. har den vigtige funktion at holde fostervandsmængden normal. Barnet synker fostervandet og nyrerne udskiller det igen. Dette er en af årsagerne til, at jordemoderen i konsultationen kontrollerer mængden af fostervand. I slutningen af ugen måler barnet ca. 22 cm. og vejer omkring. 520g. Maveomkredsen er næsten 17 cm.

Dig selv

Livmoderen fylder efterhånden godt i din mave og sure opstød og halsbrand kan godt høre hverdagen til, da der er kamp om pladsen inde i maven! Nødder kan virke syreneutraliserende ligesom et glas mælk kan virke lindrende. I takt med at livmoderen vokser, strækkes din hud på maven, hvilket kan give kløe. En god fed creme kan lindre dette.

Ugens tip

Hvis du allerede nu kan føle at benene hæver efter en lang dag på arbejdet, så læg dig med en pude under benene så de bliver hævet eller lav venepumpeøvelser. Læg dig på ryggen med en pude under nakke og hoved. Bøj højre ben og sæt foden i gulvet. Læg det venstre underben på højre knæ. Vip foden frem og tilbage ca. 10 gange – og byt herefter ben.

Vidste du

At nogle gravide har lidt råmælk nu, som er den første mælk barnet får, når det lægges til brystet umiddelbart efter fødslen. Om du har råmælk eller ej har ingen betydning for din mælkemængde eller evne til at amme senere. Det samme gælder størrelsen og udformningen af dine bryster. Som udgangspunkt kan stort set alle kvinder amme – men det kan til tider være hårdt arbejde, og kræver derfor at du har lyst og er motiveret.