Uge 24

Dit barn

Reagerer nu på forskellige sanseindtryk og af alle lyde foretrækker det din stemme. Lige præcis lyden af din stemme spiller en vigtig rolle for udviklingen af de allerførste bånd mellem dig og dit barn. Barnet hører også omgivelsernes stemmer og kan på denne måde også lære resten af familien at kende. I slutningen af

ugen måler barnet ca. 30 cm. og vejer 700-750g. Lårbensknoglen måler ca. 4,1 cm. og hovedet diameter ca. 5,5 cm.

Dig selv

Livmoderen går nu ca. 2 fingre over navlen og det er tid til dit 2. lægebesøg. Du kan måske mærke barnets bevægelser uden på maven. Hvis du føler dig plaget af væske i kroppen så sørg for at drikke masser af vand. Lig også gerne med benene højt når du har mulighed for det og lav meget gerne venepumpeøvelser, hvor du vipper med fødderne for at øge blodcirkulationen i underbenene.

Ugens tip

Når du er gravid, bliver blodcirkulationen i benene og omkring endetarmen dårligere fordi livmoderen trykker på blodkarrene i bækkenet. Det betyder at der er dårligere tilbageløb og at blodet kan stase op i dine vener og forårsage både åreknuder og hæmorider. Du kan øge blodcirkulationen ved at lave venepumpeøvelser og evt. lægge nogle klodser under din seng i fodenden, så du hjælper blodet med at løbe tilbage mod hjertet.

Vidste du

At alle kvinder som udgangspunkt er skabt til at amme. Amning er hårdt arbejde og noget der skal læres og indøves. For at amningen skal lykkes er det vigtigt, at du har lyst til at amme og tiltro til at det kan fungere. Hvor ofte du skal amme er svært at sige. Børn har forskellige behov og rytmer, så du må gøre dig dine egne erfaringer. Et godt udgangspunkt når der er tale om nyfødte er: ”når det vil, og så længe som det vil”.