Uge 28

Uge 28Dit barn

Undersøgelser viser, at dit barn kan drømme og man mener, at det endda har evnen til at mindes også. Barnet stiller også større krav til din krop og kontakten bliver mere intensiv. F.eks. kan barnet reagere med spark tilbage, hvis du puffer til maven. I slutningen af ugen måler dit barn ca. 35 cm. og vejer ca. 1200g. Maveomkredsen er ca. 24,5 cm., lårbenet ca. 5,3 cm. og hovedet ca. 7,2 cm.

Dig selv

Det er nu tid til at komme til kontrol hos din jordemoder og hvis du ønsker det, kan du selv høre dit barns hjertelyd. Livmoderen går ca. 3 fingre over navlen og jordemoderen kan nu mærke, hvordan dit barn ligger. Hvis du er kraftig, kan det være svært at mærke enkeltheder, men det er altid muligt at vurdere livmoderens størrelse. Du skal være opmærksom på, at du mærker liv hver eneste dag. ’

Ugens tip

Der er stor forskel på, hvor meget væske der ophobes i kroppen under graviditeten. Nogle gravide begynder nu lige så stille at få lidt væske i kroppen. Hvis du har en yndlingsring, kan det derfor være en god idé at tage den af i tide inden fingrene hæver for meget op. Hvis du får væske i kroppen, så sørg for at hvile dig med benene højt. Støttestrømper kan også være en god hjælp, når du går på arbejde og ikke kan lægge dig i løbet af dagen.

Vidste du

Navlesnoren indeholder 3 blodårer: 2 arterier og 1 vene, som alle ligger godt beskyttet af en tyk gele, der ligger rundt omkring de snoede kar og sørger for at navlesnoren er spændstig. De 2 arterier fungerer som ”affaldsskakter” og tjener det formål at transportere det afiltede blod og affaldsstofferne tilbage til moderkagen. Venen transporterer det iltede blod og næringsstofferne fra moderkagen til dit barn.