Uge 29

Dit barn

Fra 7. graviditetsmåned er barnets vækst afhængig af hormonet insulin, som stimulerer til optagelse af sukker fra blodet. Inde i cellerne bruges sukkeret til at danne proteiner og fedt og dermed give dit barn ”sul” på kroppen. I de sidste uger af graviditeten tager barnet i gennemsnit 200g på om ugen. De børn der vægtmæssigt ligger over gennemsnittet kan tage op til 300g på om ugen. I slutningen af ugen vejer barnet ca.1400g.

Dig selv

Velkommen til 3. og sidste trimester i graviditeten. Ideelt set har du taget 5-8 kilo på, men det varierer utrolig meget fra gravid til gravid. Det er optimalt at tage sammenlagt 10-15 kilo i en graviditet. Hvis du har taget lidt vel rigeligt på, er det en god idé at overveje, hvad du spiser i løbet af dagen – de fleste er udmærket klar over, hvad der er hensigtsmæssigt at spise! Overvej også om du får dig bevæget nok nu, hvor du gradvist bliver mere fysisk belastet af graviditeten.

Ugens tip

Graviditeten er en tid med mange ubekendte faktorer og forskellige følelser, som kan være svære at rumme og i sidste ende føre til usikkerhed og ambivalens overfor den situation, du befinder dig i. Giv gerne udtryk for alle dine tanker og overvejelser og del dem med nogle du har tillid til. Også de negative tanker, som er helt normale og nærmest uundgåelige, når du som gravid oplever jævnlige psykiske svingninger, som du måske ikke er vant til.

Vidste du

At amning ofte får skyld for at give ”hængebryster”. Imidlertid handler det om tyngdekraften. Amning giver isoleret set ikke hængebryster, men er man særligt disponeret, kan det have indflydelse. Brystets størrelse spiller også en rolle. Man kan sige, at graviditet kan give hængebryster, fordi der foregår en kirtelforstørrelse og vævet i brystet bliver påvirket af at blive udvidet og bagefter slappe af. Det er en følge af graviditeten og ikke amningen.