Uge 31

Dit barn

Testiklerne hos drengene begynder at vandre ned mod deres endestation – pungen. Hos 97% kan stenene mærkes i pungen efter fødslen. Jordemoderen undersøger altid dette ved børneundersøgelsen. Såfremt testiklerne ikke er i pungen og ikke kommer det spontant senere, kan de hjælpes på plads med en mindre operation. I slutningen af ugen måler barnet ca. 38 cm og vejer omkring 1700g. Lårbenet måler ca. 5,8 cm., maveomkredsen ca. 27,5 cm. og hovedet 7,9 cm. i diameter.

Dig selv

Nu mærker du for alvor, at du ikke er alene i din krop. Barnet trykker på dit mellemgulv, lever, mavesæk, tarme og blære. Hvis dit barn sparker de samme steder igen og igen eller måske har en særlig ”favoritstilling”, som det ligger meget i, kan du blive ekstra øm, ligesom når du får blå mærker. Hvis du til misdannelses-scanningen har fået at vide at din moderkage ligger ned til eller foran livmodermunden, er det tid til en ekstra kontrol.

Ugens tip

Der findes ikke to fødsler der er ens og opstarten varierer fra kvinde til kvinde. De første tegn på fødsel kan være tiltagende plukkeveer, som senere går over i regelmæssige veer der tiltager i styrke og interval. Hos ca. 10% starter fødslen med vandafgang, men du kan sagtens have vandafgang uden at få veer med det samme. Tegnblødning er ufarligt og skyldes at små blodkar brister, fordi livmoderhalsen afkortes og livmodermunden blødgøres.

Vidste du

At mere end halvdelen af alle gravide oplever at have smerter i lænd, bækken eller begge dele. Årsagen kendes ikke men teorier går på, at det kan skyldes påvirkning fra hormonet relaxin, som gør leddene i bækkenet mere løse og efter givelige. Mange gravide får desuden muskelspændinger i balder, underliv og bækkenbund. Graviditetsmassage på specialbriks ved en lægeeksmineret massør kan ofte give god lindring.