Uge 32

32Dit barn

Klitoris hos piger er stor og ikke dækket af skamlæberne endnu – det sker først i de sidste uger af graviditeten. Der er aktivitet i hjernen, både når barnet sover og er vågent. Nyfødte børn husker, f.eks. et bestemt musikstykke eller en sang, hvis i spiller eller synger jævnligt. I slutningen af ugen måler barnet ca. 40 cm. og vejer omkring 1900g. Lårbenet måler ca. 6 cm., maveomkredsen ca. 28,5 cm. og hovedet ca. 8,6 cm. i diameter.

Dig selv

Det er tid til at komme til kontrol hos din jordemoder. Livmoderen går ca. til midt imellem navlen og brystbenet. Pga. den tiltagende tyngde kan du komme til at tisse i bukserne, enten hvis du nyser eller hvis barnet sparker dig lige på blæren. Hvis du er flergangsfødende, kan du opleve at det er blevet mere udpræget siden sidste graviditet. Det er derfor altid en god idé at lave træne din bækkenbund – også når du er gravid!

Ugens tip

Måske er du så heldig, at din barselsorlov starter nu, nyd det i fulde drag – andre må vente endnu 4 uger! Fødselsforberedelse er ganske frivilligt, men det er en rigtig god idé at være informeret om fødslens faser, tiden på fødestuen efter fødslen samt muligheder for smertelindring. Det er også rart at vide, hvilke tilbud der er til jer som nybagte forældre på hhv. barselsgang eller patienthotel.

Vidste du

Det kan være en god idé, at den kommende far under fødslen har nogle små opgaver at udføre såsom at give massage på lænden, tilbyde lidt at drikke eller spise, en kold klud på panden eller bare holde og støtte under veen. Fødende kvinder har som udgangspunkt ét standpunkt til de tager et nyt, hvilket ofte kan give anledning frustration og endda følelsen af at kunne undværes. Undersøgelser viser, at alene tilstedeværelsen på fødestuen kan virke lindrende.