Uge 33

Dit barn

Evnen til at regulere temperaturen modnes yderligere og det kan svede! Pga. åndedrætsøvelserne kommer der konstant til at cirkulere lidt fostervand i luftvejene og ud i lungerne. Det betyder ikke noget, da fostervandet i presseperioden presses ud af lungerne igen. I slutningen af ugen måler barnet ca. 42 cm. og vejer omkring 2100g. Lårbenet måler ca. 6,2 cm., Maveomkredsen ca. 29,5 cm. og hovedet 8,4 cm. i diameter.

Dig selv

Hvis du er gået på orlov nu, så benyt dig alt hvad du kan af muligheden for at tage en middags- eller eftermiddagslur. Hvis du ikke kan sove, så læg dig med en god bog og nyd at tiden er helt din egen! Hvis far har lyst, kan i evt. prøve at lytte efter hjertelyden med et køkkenrullerør eller med øret direkte på maveskindet. Hjertelyden lyttes bedst i den side, hvor barnet har sin ryg. Så lyt i modsatte side af, hvor du mærker spark.

Ugens tip

Selvom pladsen for dit barn er begyndt at blive trangt, skal du være opmærksom på at mærke bevægelser hver dag. Hvis du synes du mærker mindre eller slet intet liv, kan det være en hjælp at sætte dig i sofaen,

drikke et stort glas koldt vand hurtigt, eller spise noget sødt og puffe lidt til maven. Hvis der ikke er en reaktion på dette, da kontakt da fødegangen.

Vidste du

At mange gravide føler sig som en ”omvandrende radiator” og let kommer til at svede – det er helt normalt. Du kan også føle dig som ”en elefant i en porcelænsbutik”, fordi maven hele tiden er i vejen. Fat mod, når du taler med andre gravide, er du ikke den eneste. Hvis dine fødder vokser i løbet af graviditeten, kan det skyldes både væske og den øgede tyngde. Enkelte kvinder ender med at gå et halvt eller helt nummer op i skostørrelse.