Uge 37

roundDit barn

Regnes nu som fuldbårent og fedtlaget under huden vokser hurtigt nu. Moderkagen vokser også fortsat og giver god mulighed for at fylde depoterne op, så barnet kan klare den store anstrengelse som en fødsel er. I slutningen af ugen måler barnet ca. 47 cm. og vejer omkring 3000g. Lårbensknoglen og hovedets diameter vokser nu ca. 1 mm og maveomkredsen ca. 1 cm. om ugen resten af graviditeten.

Dig selv

Tid til jordemoderundersøgelse. Hvis du har plukkeveer, begynder de måske at gøre mere ondt. Plukkeveerne tjener det formål at få din livmoder ”i form” til den store fysiske udfordring fødslen er. Men de afkorter også livmoderhalsen og blødgør livmodermunden. Hvis du oplever en lille blødning, er det en såkaldt tegnblødning, som ikke nødvendigvis er tegn på begyndende fødsel, men et signal om, at plukkeveerne ”rusker” i livmoderhals- og mund.

Ugens tip

Hvad er en god idé at pakke i tasken til fødegangen? Vandrejournalen, Behagelige hjemmesko, joggingtøj ellerandet tøj med stretch, toilettaske med det som du nu engang ved har brug for. Husk en ekstra elastik, hvis du har langt hår. Kamera (opladet!), din yndlingsmusik. Lidt boller, kiks og sødt til den kommende far. Husk at du skal medbringe bind og bleer på de fleste patienthoteller.

Vidste du

Ca. 80% af alle nybagte mødre oplever at have en kortere eller længere tudetur i en af de første dage efter fødslen. Tilstanden, som kaldes maternity blues, er helt normal og varer fra nogle få timer til flere dage. Skal ikke forveksles med fødselsdepresssion, som omkring 10% af alle kvinder oplever. Hvis man spørger en nybagt mor med ”blues”, hvorfor hun græder, vil hun oftest svare at hun ikke ved det, men bare ikke kan lade være.