Uge 04

uge 4 graviditet

Dit barn

Det befrugtede æg består nu af ca. 100 celler og er 0,2 mm i diameter, men der er endnu ikke noget barn at se. Cellerne der danner barnet kaldes embryom. Ægget er nu begyndt at trænge ned i livmoderens slimhinde og 2 dage efter begynder det at lukkes over ægget, hvorefter det ligger helt beskyttet. I løbet af de næste dage kan graviditeten ses som en lille forhøjning i slimhinden. Hvis du oplever en lille blødning i slutningen af 4. uge kommer den med største sandsynlighed fra det sted, hvor det befrugtede æg har sat sig fast og begynder at grave sig ned i slimhinden. Selvom blødningen ofte er meget svagere end en menstruation, kan den godt forveksles med en menstruation. Men allerede før menstruationen skal komme, har du måske en fornemmelse af at være gravid f.eks. pga. ømme bryster eller ”murren” over kønsbenet.

Dig selv

De første 3 måneder kan over halvdelen af alle gravide være utilpas og/eller have kvalme på forskellige tider af døgnet. Oftest går det over senest i uge 16. Ingen ved præcis hvorfor, men kvalmen er formentlig hormonelt betinget. Spis evt. lidt kiks eller knækbrød inden du står ud af sengen om morgenen og ellers små hyppige måltider. Undgå fed og meget sød mad. ”Seaband” er armbånd, som trykker på nogle kvalmestillende punkter –akupressurpunkter – og virker hos nogle gravid.

Vidste du

At hver 4. gravide ryger. Kulilte og nikotin fra cigaretten findes i både dit og barnets blod. Når du ryger optager kuldioxiden pladsen for iltmolekylerne i blodet, og indholdet af ilt i dit blod nedsættes som en følge heraf. Dette påvirker naturligvis den iltmængde dit barn tilbydes via moderkagen. Rygende mødre føder oftere for tidligt og i gennemsnit vejer børnene ca. 200 gram mindre. Det er vel at mærke ikke fedtlaget men kropsdele og organer der er mindre.