Uge 40

Dit barn

Navlesnoren er ved fødslen ofte, så lang som barnet selv. Moderkagen vejer ved fødslen ca. 1/5 til 1/6 af barnets vægt oftest 500-800g og er omkring 2-3 cm. tyk. Hvis man kigger på den side af moderkagen som

vender ind imod barnet, ligner navlesnoren stammen på et træ og blodårerne grenene i trætoppen – livets træ – som er unikke ligesom barnets fingeraftryk. I slutningen af ugen vejer barnet ca. 3600g

Dig selv

Måske har du fokuseret på terminsdatoen og begynder at blive utålmodig over, at der ikke sker noget. I gennemsnit føder førstegangsfødende ca. 9 dage over terminen – så har du ikke født endnu fat mod – det kan være, at du enten er én af dem der følger statistikken eller endda skal trække lidt op for dem, der føder før terminen. Det kan være, du får lov at tage yderligere 2 uger som højgravid!

Ugens tip

Der findes desværre ingen nemme løsninger til at fremskynde fødslen, men et gammelt husråd foreslår sex, fordi prostaglandinerne i mandens sæd menes at kunne sætte fødslen i gang. Desværre er koncentrationen meget lavere, end den der bruges på fødegangene til at sætte fødsler i gang med, så det kan blive noget af et overarbejde at sætte din mand/kæreste på!

Vidste du

At du, når du bruger en dyb og rolig vejrtrækning, opnår afspænding af hele kroppen. Jo mere du koncentrerer dig om vejrtrækningen desto større følelse af kontrol, kan du opnå. Nogle fødende synes det er befriende at sige lyde – og det er helt legalt! Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. Afslut hver ve med et suk, så skuldrene afslappes. På denne måde markerer du pausen bedre.