Uge 09

Uge 9Dit barn

De indre kønsdele – testikler og æggestokke – dannes. Armene ses nu tydeligt, hvorimod benene endnu ikke helt da de udvikles langsommere. Hjertet har nu både de 4 hjertekamre og skillevægge. Moderkagen vokser støt og det er afgørende for dit barns vækst at den fungerer optimalt. I slutningen af uge 9 måler dit barn ca. 25 mm fra hoved til hale. Ved ultralydsscanning vil du kunne se barnet bevæge sig.

Dig selv

Du kan føle dig oppustet om aftenen og er måske stille og roligt begyndt at tage på. Mængden af blod i din krop stiger og øget gennemblødning af dine yderligt liggende kar kan betyde, at du har nemmere ved f.eks. at få næseblod eller bløde fra tandkødet. Det er omkring dette tidspunkt du skal til første lægeundersøgelse og have optaget vandrejournal og taget doubletest til brug ved nakkefoldscanningen. Doubletesten tages fra du er uge 8+0.

Ugens tip

Kredsløbet hos en normal gravid kvinde ligner kredsløbet hos en ikke-gravid kvinde, der er fysisk aktiv. Generelt er der ikke fundet sammenhæng mellem fysisk aktivitet og risiko for abort. Det er derfor en rigtig god idé, at du motionerer regelmæssigt – også tidligt i graviditeten. Du skal dog være mere forpasselig med langvarigt stående arbejde, være opmærksom på pludselige og tunge løft samt langvarigt arbejde i foroverbøjet stilling.

Vidste du

At det er din moderkage der regulerer hormonniveauet og sørger for at mængden af hormonet progesteron er konstant. Progesteron sørger bl.a. for at din livmodermuskulatur holdes afslappet under graviditeten, så du er bedre beskyttet mod at føde for tidligt. Når du nærmer dig terminen falder progesteron niveauet, så din livmoder kan trække sig sammen, lave veer og du kan føde.