Til dig der skal til insemination.

Skal du til insemination, og kommer du med tog, henter vi dig meget gerne på banegården. Det aftaler vi nærmere når tidspunktet for inseminationen bookes.

Har du brug for overnatning booker vi gerne et værelse til dig på et hotel i nærheden af klinikken.

Er du selvvalgt singlemor?  læs mere her

Vi tager udgangspunkt i dig og din aktuelle situation, og vejleder dig målrettet i den videre proces til, hvordan du kan optimere dine chancer for at opnå graviditet ved insemination. Vi anbefaler en journalsamtale inden insemination.

På klinikken møder du samme jordemoder når du skal insemineres. På denne måde sikrer vi bedst muligt, at du føler dig tryg når inseminationen foretages.

Det er en god idé, at du inden den indledende samtale, laver en liste med alle dine spørgsmål, så du efterfølgende føler du er klar til insemination.

Om Insemination

Når du har positiv ægløsningstest aftaler vi, hvornår du skal komme på klinikken.

Inseminationen foregår i afslappede omgivelser og hyggelig atmosfære. Det er vigtigt for os at du føler dig tryg og afslappet inden inseminationen påbegyndes, så du får den bedst mulige oplevelse.

Inden inseminationen påbegyndes scanner vi for at se størrelsen på follikel og livmoderslimhinde. Dette gør vi for at sikre os, at det er det rette tidspunkt at inseminere. Scanningen hører med som en del af inseminationsforløbet.

insemination

Efter scanningen påbegyndes behandlingen. Vi gør donorsæden klar og tæller antallet af levende sædceller pr. mL. Herved sikrer vi, at strået har den nødvendige kvalitet. Du får naturligvis lov til at være med i processen, kigge med i mikroskopet og se at sædcellerne svømme rundt.

Sæden lægges op med et tyndt sterilt kateter, som føres op gennem livmoderhalsen og ind i livmoderen.

Herfra skal sædcellerne efterfølgende selv svømme til ægget.

Selve inseminationen tager kun få minutter, men vi prioriterer at have god tid, så alt kan foregå i et roligt tempo. Det gør normalvis ikke ondt at blive insemineret.

Efter inseminationen har du mulighed for blive liggende og hvile dig efter behov. Dette har ikke indflydelse på dine chancer for at blive gravid, men det kan være rart at have mulighed for lige at ligge og slappe lidt af. Ofte er det hyggeligt, at ligge lidt alt imens vi snakker om alt mellem himmel og jord. Det er også muligt at tilkøbe massage hos vores massør.

Du får altid en graviditetstest med hjem. Ca. 14 dage efter inseminationen kan du tage testen.

Du kan læse mere om tiden efter inseminationen her.

Du skal testes inden insemination

Inden vi påbegynder et inseminationsforløb skal du hos din egen læge testes for: Klamydia, Hepatitis og HIV.

Det er et krav for at blive insemineret at du er sikker på, at du ikke er smittet med disse sygdomme. De danske myndigheder kræver at du er smittefri og du skal derfor medbringe eller vedlægge en laboratorieudskrift der viser, at du er testet negativ for de ovenfor nævnte sygdomme. Vi kan sagtens afholde samtalen før disse resultater foreligger.

insemination

Hvis du har tidligere har haft underlivsbetændelse, klamydia eller gonorre, anbefaler vi, at du forud for inseminationen bliver undersøgt af en gynækolog for at få vurderet dine muligheder for graviditet.

Infektion og klamydia kan lukke for passage i dine æggeledere. Hvis du har endometriose, er det også en god ide at få undersøgt passagen i æggelederne. Undersøgelse er gratis, når du henvises via egen læge.

 

Hvad kan du selv gøre for en vellykket insemination?

Rygning, alkohol og overvægt er nogle af de faktorer hvis indflydelse er undersøgt og dokumenteret bedst.

 Alkohol

Indtagelse af alkohol bør være så beskedent som muligt. Formentlig nedsætter selv et lille indtag af alkohol (1-5 genstande om ugen) frugtbarheden.
Mandens indtagelse af alkohol ser ud til at være af mindre betydning.

Tobak

Rygning nedsætter frugtbarheden hos kvinder. Hos mænd nedsætter rygning sædkvaliteten. Derfor er det en god idé for begge parter at holde op med at ryge.

Kaffe/koffein

Koffein findes i kaffe, te og cola. Muligvis kan et stort forbrug – det vil sige mere end 5 kopper/glas per dag – mindske chancerne for at blive gravid.

Medicin

Tager du medicin, bør du tale med din læge om det. I nogle tilfælde kan du måske ophøre med at tage medicinen, eller behandlingen kan ændres til et andet præparat, som ikke skader graviditeten.

Påvirkninger fra arbejdet

De fleste former for arbejde påvirker ikke graviditetschancen. Arbejde der giver risiko for udsættelse for kemiske stoffer (for eksempel organiske opløsningsmidler eller stoffer til skadedyrsbekæmpelse) eller for røntgenstråling kan muligvis påvirke frugtbarheden. Tal med arbejds­pladsen eller arbejdsmedicinsk klinik om det.

Vægt

Både overvægt og undervægt mindsker chancen for at blive gravid. Der er også større risiko for komplikationer under graviditeten og ved fødslen, hvis du er overvægtig.

Et forhøjet insulin niveau i blodet kan også påvirke dine fertilitetshormoner. Læs mere herom i bogen ”Spis dig gravid” eller spørg os på klinikken.

Normal vægt og overvægt/undervægt bedømmes ud fra ”Body Mass Index”. BMI mellem 20 og 25 er det optimale. Frugtbarheden kan være nedsat, hvis BMI er mindre end 19 eller over 29. Er du i tvivl så kontakt os så vi kan hjælpe dig med at beregne dit BMI.

Folinsyre

Tilskud af folsyre/folinsyre anbefales til alle kvinder, der forsøger at blive gravide og i de første 12 uger af graviditeten. Indtagelse af folinsyre nedsætter risikoen for at barnet får rygmarvsbrok med 75%. Sundheds­styrelsen tilråder tilskud af 400 mikro­gram folinsyre daglig.

Vitamin D

En del nyere undersøgelser tyder meget på, at Vitamin D er lavt hos personer, der bor i lande med meget lidt sol i mere end halvdelen af året. Undersøgelser der tyder på, at vitamin D tilskud også kan være en god ide ved fertilitetsproblemer, hvis dit vitamin D er lavt.

En undersøgelse er nu også i gang for at belyse vitamin D’s påvirkning af sædkvaliteten. Den tyder på, at de allerede producerede sædceller kan få nedsat bevægeligheden ved lavt vitamin D. Hos Jordemoder.dk anbefaler vi at en sund varieret kost suppleres med kosttilskuddet Bio-Gravid der er udviklet i samarbejde med Jordemoder.dk.

Efter inseminationen

Graviditetstest

Hvis du ikke har fået din menstruation omkring 14 dage efter inseminationen, skal du tage en graviditetstest.

 

Tilbagemelding om resultat

Det er meget vigtigt at du kontakter os uanset resultatet af inseminationen, så vi kan skrive det ind i din journal og meddele det til sædbanken og sundhedsstyrelsen. Vi træffes alle ugens dage på tlf. +45 4242 8899 eller mail: [email protected]

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis der er noget du er i tvivl om. Når du er blevet gravid har vi også altid en jordemoder klar til at svare på alle de graviditetsrelaterede spørgsmål der kan melde sig.

 

Succesrate når du er blevet gravid

Når du endnu ikke har symptomer, kan det være svært at tro på, at du er gravid. Mange gravide har brug for den tryghed, det er at se det lille hjerte slår. Når du har set det lille hjerte slå, kan du bedre glæde dig.

Statistisk går ca. 20-25% af alle graviditeter til grunde inden 12. uge. Har du set hjerteblink ændres statistikken i meget positiv retning. Hele 95% af de graviditeter der går til grunde inden uge 12, har aldrig haft hjerteaktion. Bliver du scannet efter uge 8+0 er succesraten endda op mod 97%.