Insemination

Om Insemination

Hos jordemoder.dk tager vi altid udgangspunkt i dig og din aktuelle situation. Vi laver individuelle og skræddersyet forløb og anbefaler derfor altid en journalsamtale inden insemination. Her vil vi også vejlede dig målrettet i den videre proces, til hvordan du kan optimere dine chancer for at opnå graviditet ved insemination. Det er en god idé, at du inden den indledende samtale, laver en liste med alle dine spørgsmål, så du efterfølgende føler du er klar til insemination. Det er vigtigt for os, at du føler dig helt tryg når inseminationen foretages. Du vil derfor have samme jordemoder med til inseminationen, som du havde til journalsamtalen.

Vi aftaler forinden, om du skal følges med follikelscanninger, for at vide hvornår du har ægløsning, eller om du blot ringer når du har positiv ægløsningstest. Det er helt op til dig.

Inseminationen foregår i afslappede omgivelser. Det er vigtigt for os at du føler dig tryg og afslappet inden inseminationen påbegyndes, så du får den bedst mulige oplevelse.

Inden inseminationen påbegyndes scanner vi for at se størrelsen på follikel og livmoderslimhinde. Dette gør vi for at sikre os, at det er det rette tidspunkt at inseminere. Scanningen hører med som en del af inseminationsforløbet.

 

Efter scanningen påbegyndes behandlingen. Vi gør donorsæden klar og kontrollerer antallet af levende sædceller pr. mL. – herved sikrer vi den nødvendige kvalitet. Du får naturligvis lov til at være med i processen, kigge med i mikroskopet og se at sædcellerne svømmer rundt, hvis dette skulle være et ønske.
Sæden lægges op med et tyndt sterilt kateter, som føres op gennem livmoderhalsen og ind i livmoderen.

Herfra skal sædcellerne efterfølgende selv svømme til ægget.

Selve inseminationen tager kun få minutter, men vi prioriterer at have god tid, så alt kan foregå i et roligt tempo.

Efter inseminationen har du mulighed for at blive liggende og hvile dig efter behov. Dette har ikke indflydelse på dine chancer for at blive gravid og det gør normalvis ikke ondt at blive insemineret. Her har du også mulighed for at få svar på eventuelle spørgsmål der måtte være opstået.

Du får altid en graviditetstest med hjem. Ca. 14 dage efter inseminationen kan du tage testen.

Inden vi påbegynder et inseminationsforløb, skal du hos din egen læge testes for: Klamydia, Hepatitis og HIV.

Det er et krav for at blive insemineret, at du er sikker på, at du ikke er smittet med disse sygdomme. De danske myndigheder kræver at du er smittefri og du skal derfor medbringe eller vedlægge en laboratorieudskrift der viser, at du er testet negativ for de ovenfor nævnte sygdomme. Vi kan sagtens afholde journalsamtalen før disse resultater foreligger, men du kan ikke blive insemineret før, vi har sikret os, at du er rask.

 

Hvis du tidligere har haft underlivsbetændelse, klamydia eller gonorre, anbefaler vi, at du forud for inseminationen bliver undersøgt af en gynækolog for at få vurderet dine muligheder for graviditet.

Insemination

Hvad kan du selv gøre for en vellykket insemination?

Rygning, alkohol og overvægt er nogle af de faktorer hvis indflydelse er undersøgt og dokumenteret bedst. Vi anser disse faktorer for alment anerkendte, og vedlægger derfor ikke evidens her. Listen her er ment som vejledende. For mere dybdegående dokumentation henviser vi til selv at fremsøge yderligere artikler på området. Ved helt specifikke spørgsmål kan du evt. rette henvendelse til vores administration.

 Alkohol

Mandens indtagelse af alkohol ser ud til at være af mindre betydning.
Rygning nedsætter frugtbarheden hos kvinder. Hos mænd nedsætter rygning sædkvaliteten. Derfor er det en god idé for begge parter at holde op med at ryge.

Kaffe/koffein

Koffein findes i kaffe, te og cola. Muligvis kan et stort forbrug – det vil sige mere end 5 kopper/glas per dag – mindske chancerne for at blive gravid.

Medicin

Tager du medicin, bør du tale med din læge om det. I nogle tilfælde kan du måske ophøre med at tage medicinen, eller behandlingen kan ændres til et andet præparat, som ikke skader graviditeten.

Påvirkninger fra arbejdet

De fleste former for arbejde påvirker ikke graviditetschancen. Arbejde der giver risiko for udsættelse for kemiske stoffer (for eksempel organiske opløsningsmidler eller stoffer til skadedyrsbekæmpelse) eller for røntgenstråling kan muligvis påvirke frugtbarheden. Tal med arbejds­pladsen eller arbejdsmedicinsk klinik om det.

Vægt

Både overvægt og undervægt mindsker chancen for at blive gravid. Der er også større risiko for komplikationer under graviditeten og ved fødslen, hvis du er overvægtig.

Et forhøjet insulin niveau i blodet kan også påvirke dine fertilitetshormoner.

Normal vægt og overvægt/undervægt bedømmes ud fra ”Body Mass Index”. BMI mellem 20 og 25 er det optimale. Frugtbarheden kan være nedsat, hvis BMI er mindre end 19 eller over 29.

Folinsyre

Tilskud af folsyre/folinsyre anbefales til alle kvinder, der forsøger at blive gravide og i de første 12 uger af graviditeten. Indtagelse af folinsyre nedsætter risikoen for at barnet får rygmarvsbrok med 75%. Sundheds­styrelsen tilråder tilskud af 400 mikro­gram folinsyre daglig.

Vitamin

En del nyere undersøgelser tyder meget på, at Vitamin D er lavt hos personer, der bor i lande med meget lidt sol i mere end halvdelen af året. Undersøgelser tyder på, at vitamin D tilskud også kan være en god ide ved fertilitetsproblemer, såfremt dit vitamin D er for lavt.
Der undersøges også vitamin D’s påvirkning af sædkvaliteten. Den tyder på, at de allerede producerede sædceller kan få nedsat bevægeligheden ved lavt vitamin D. Hos Jordemoder.dk anbefaler vi at en sund varieret kost, som med fordel kan suppleres med kosttilskuddet Bio-Gravid som vi har udviklet til formålet.

Efter inseminationen

Tilbagemelding om resultat

Det er meget vigtigt at du kontakter os uanset resultatet af inseminationen, så vi kan skrive det ind i din journal og meddele det til sædbanken og sundhedsstyrelsen. Vi træffes alle ugens dage.

Succesrate når du er blevet gravid

Når du endnu ikke har symptomer, kan det være svært at tro på, at du er gravid. Mange gravide har brug for den tryghed, det er at se hjerteblink.

ca. 20-25% af alle graviditeter går til grunde inden 12. uge. Har du set hjerteblink ændres statistikken i meget positiv retning. Hele 95% af de graviditeter der går til grunde inden uge 12, har aldrig haft hjerteaktion. Bliver du scannet efter uge 8+0 er succesraten endda op mod 97%.