Barnets psykiske udvikling sker gradvist. Barnet bliver i perioden fra 6-12 måneder mere og mere bevidst. Det skelner sikkert mellem kendte og ukendte personer. Nogle børn vil i en periode omkring 8-10-måneders-alderen vise angst for fremmede eller rettere angst for at miste dig. Det kan vise sig ved, at barnet græder panisk, hvis du forlader værelset, eller ved at det ikke vil holdes eller pusles af andre. Perioden gennemleves lettest, hvis du og den øvrige familie respekterer barnets angst og behandler det nænsomt og roligt. Snak til dit barn, selv om det ikke kan se dig, hvis du kort forlader stuen. Det vil hjælpe barnet til at forstå, at du er der, selvom du ikke kan ses. Efter en kort periode modnes barnet og vil igen blive udadvendt og trygt.
Barnet har brug for at blive set for at barnets psykiske udvikling foregår normalt.. Det skal kunne mærke, at det har en plads i familien og i det sociale samvær. I den travle hverdag er det ikke usædvanligt, at barnet bliver overset. Hvis dit barn er uroligt eller hele tiden gør noget, du ikke vil have, så overvej om det ikke er længe siden, du har leget med barnet og givet det din fulde opmærksomhed.
Barnet vil føle sig værdifuldt, når du viser, at du værdsætter og “ser” det i hverdagen. Vær ikke bange for at forkæle dit barn med leg og kontakt. Barnet bliver trygt og får tillid af det.
Hvis du er opmærksom på, at barnet med sine handlinger fortæller dig, at det mangler kontakt og nærvær, så undgår du oplevelsen af, at barnet virker irriterende.
Vaner
Alle familier har deres vaner og rytmer i dagligdagen, disse bliver en del af barnets psykiske udvikling. Dit barn vil føle tryghed og glæde ved gentagelser. Gentagelseslege som klappe-kage, vinke, borte-borte-tit-tit og tandbørstesang vil glæde i denne alder. Hvis du vænner barnet til en bestemt sang eller leg inden sovetid, vil barnet opfatte sangen som et forvarsel om, at det skal i seng. Så bliver det at komme i seng en selvfølgelig ting.
Uønskede vaner kan stoppes ved at erstatte dem med noget bedre. Du bestemmer, hvilke vaner dit barn skal have. Inddrag barnet i den øvrige families aktiviteter.
Bevægelse og leg
Barnet kan lide at bevæge sig så meget som muligt. Gulvet er det bedste legested og det sikreste. Dit barn griber efter ting og putter dem i munden. Ved at sutte på legetøjet oplever barnet verden og får nye indtryk. Giv barnet legetøj, der egner sig til at komme i munden. Dette er en vigtig del af barnets psykiske udvikling. Forsøg at komme ud hver dag. Motion og frisk luft gør barnet aktivt. Naturen byder på mange indtryk som blæst, regn, grønne blade eller fugle og blomster.
Tal med dit barn og fortæl hvad I oplever, når I spiser, bader og pusler. Fortæl hvad du gør, og dit barn vil hurtigt lære at forstå dig. Syng sange for dit barn. Barnet genkender de ord, du oftest bruger, og vil efterhånden prøve at efterligne dig.