Føde- og hvilestillinger
Føde- og hvilestillinger er vigtige at træne. Som jordemoder på 16. år må jeg bare sætte en stor fed streg under, at bevægelse (mobilisering) under fødslen for mig at se nærmest er et “must” for bedst muligt at sikre et så normalt forløb af fødslen som muligt.
Reelt kan kvinder forøge diameteren og dermed rummeligheden i bækkenet med op til flere centimeter, hvilket i sagens natur giver bedre muligheder for at barnets hoved kan rotere ned igennem bækkenet.
Derudover giver f.eks. stående stilling en fantastisk hjælp fra tyngdekraften, som kan være med til at give det sidste til at barnet bliver hjulpet til verden.
Selvom jeg har taget temmelig meget på i begge mine graviditeter, har jeg ved begge mine fødsler været meget opmærksom på at få mobiliseret mig, altså komme rundt, op, ned osv. for at træne i føde- og hvilestillinger.
”Det er også min erfaring, at bevægelse under fødslen gør hele forløbet nemmere!!! At stå på alle fire, at kunne rejse sig op på knæene i ve-pausen (så længe der er ve-pauser) og udnytte tyngdekraften er suverænt, for mig mindskede det også smerten, da jeg fødte nr. to, kunne have født igen dagen efter!” – Anne Grethe
”Hvor fjollet det end lyder, så er det jeg husker som værst i udvidelsesfasen ikke smerte – men alle de slanger jeg var koblet til, som begrænsede mig så jeg følte det som klaustrofobi…” – Karin
”Det lyder da vildt spændende! 😀 Da jeg fødte vores datter, kunne jeg dog slet ikke bevæge mig uden at få vestorm, eller ligge på andet end ryggen, uden hjertelyden dykkede på hende, så er bare ikke altid muligt vil jeg tro..:)” – Nellie
Hvilke føde- og hvilestillinger, du vælger, må afhænge af, hvilke stillinger du oplever, virker mest afslappende på dig, og hvilken stilling du arbejder bedst i. Der kan være situationer, hvor jordemoderen har behov for, at du ligger på en bestemt måde. F.eks. for at fremme barnets rotation gennem bækkenet, tyngdekraften under veerne eller hvis du får behov for hjælp fra en sugekop i den sidste del af pressefasen.
”Altså jeg blev heller ikke spurgt om jeg havde lyst til at prøve nogle forskellige stillinger, på Kolding sygehus. Jeg lå selv på siden, men pga. bækkenløsning gjorde det for ondt, så jeg endte på ryggen ret hurtigt! Men jeg måtte selv spørge om hvordan jeg skulle ligge, hvortil Jordemoder svarede at jeg bare skulle blive liggende ..” – Pernille
Udvidelsesfasen
Under udvidelsesfasen kan du f.eks. gå lidt rundt på stuen, tage brusebad, tage karbad eller stå bøjet indover sækkepuden på en seng. Føde- og hvilestillinger der øves via bevægelse fremmer ve-arbejdet og hjælper barnet til at rotere ned igennem bækkenet. Nogle fødesteder har også pilatesbolde….. hvad skal vi dog med den ?
Bolden er anvendelig i mange situationer og kan give aflastning til trætte ben, samtidig med god mulighed for bevægelse og dermed rummelighed i bækkenet. Dette kan lette nedtrængningen og rotationen af barnets hoved gennem bækkenet, så fødslen bevares så ukompliceret som muligt.
Hvis du har behov for hvile, kan du evt. ligge på siden i sengen og prøve, om du kan hvile lidt mellem veerne.
Pressefasen
I pressefasen er det vigtigt at benytte føde- og hvilestillinger, som er hensigtsmæssig for, at barnet kommer nemmest og hurtigst ud. Det er vigtigt, at bækkenet ikke bliver låst – som det ofte vil gøre, hvis du f.eks. ligger på ryggen og føder.
”hvis fødslen forløber ukompliceret, kan du som udgangspunkt vælge den fødestilling du finder mest komfortabel” – Birgit, jordemoder