Fødslens faser
Fødslens faser er nogenlunde ens for de fleste, men det er svært at sige præcist hvordan de kommer til at forløbe. Det er heller ikke klarlagt, hvilke mekanismer der rent fysisk sætter processen i gang og man kan derfor roligt konkludere, at der sådan set ikke findes nogen klare retningslinjer for, hvordan fødslen kommer til at forløbe. Den bedste tilgangsvinkel til en fødsel er at tage det hele lidt som det kommer.
5 faser:
Fødslen kan deles op i 5 faser, som alle varierer i længde fra én fødende til en anden.
Den latente fase:
Fasen varer til livmodermunden er 3-4 cm. åben og kan vare op til flere dage. Både før og under denne fase kan du have fået vandafgang. Der kan også komme tegnblødning fordi veerne “hiver” godt i livmoderhalsen.
Det kan være svært at sige noget om, hvornår fødslen præcist er begyndt og ofte starter det hele lidt diffust med spredte veer, som gradvist tager til i styrke og interval. I ugerne op til fødslens begyndelse har der ofte været en del plukkeveer, og det kan derfor ofte være svært at skelne mellem disse og de “rigtige” veer.
I denne fase er det utrolig vigtigt at abstrahere bedst muligt fra veerne ved at slappe af og om muligt forsøge at sove mellem dem. Det kan være svært at tage det roligt da I nu har ventet 9 måneder på dette øjeblik og derfor naturligt nok bliver spændte og opstemte, men det er altså i denne fase der skal samles kræfter til den forestående fødsel.
Hvis du ringer til fødegangen, under denne del af fødslens faser, vil du ofte blive tilrådet et varmt bad, varmepakning/pude eller 1 gram panodil som hjælp til afslapning.
Aktive fase:
Fasen varer fra livmodermunden er 3-4 cm. til ca. 8 cm. åben. Som en tommelfingerregel kan siges, at livmodermunden i gennemsnit åbner sig 1 cm. i timen hos førstegangsfødende og hos flergangsfødende ofte noget hurtigere – dog med forbehold for undtagelser.
Både før og under denne del af fødslens faser kan du have fået vandafgang. Der kan også komme tegnblødning fordi veerne “hiver” godt i livmodermunden.
Veerne bliver nu regelmæssige og tager til i styrke og interval. Du kan ikke længere ignorere dem og bliver nødt til at arbejde koncentreret med veen nu. Det er meget vigtigt at du trækker vejret roligt, dybt og kontrolleret. Tænk på at trække vejret ind gennem næsen og pust langsomt ud gennem munden. Det kan være, at du er så optaget af at trække vejret, at du lukker dig inde i koncentration. Det kan også være, at du føler mere for at sætte lyd på under veen, hvilket også kan hjælpe dig til at klare veerne.
Mange af os har tendens til at spænde musklerne når noget gør ondt, hvilket er uhensigtsmæssigt, idet smerten føles værre, desto mere du spænder. Husk derfor at spænde af mellem veerne og undgå at spænde imod veerne, når de står på.
Det er også vigtigt at tænke positivt og bevare optimismen. Selvom det kan være svært at se sig ud af fødslen, er der jo en temmelig stor gevinst i den anden ende, som veerne tjener til at bringe dig nærmere imod.
Det er “hård kost” at have veer, og det kan derfor være nødvendigt med smertelindring. Det er ikke unormalt at en gravid må være nødsaget til at tage smertelindring under fødslens faser.
Selvom du kan have kvalme og måske endda har kastet op, er det vigtigt at få væske – meget gerne saftevand, for at du kan få lidt ekstra energi. Selvom du sveder meget, er det også vigtigt at tømme blæren ind imellem, da en fyldt blære kan være i vejen når barnet skal rotere ned igennem bækkenet samt når du skal presse dit barn ud.
Overgangsfasen:
Denne del af fødslens faser varer fra livmodermunden er ca. 8 cm. til 10 cm åben.
Dette er sidste etape før presseperioden. Veerne er nu meget intense og seje. På dette tidspunkt er det ikke usædvanligt at du har lyst til at bede jordemoderen om “at gøre noget”. Du er træt og føler ikke der er flere kræfter og ressourcer at hente nogen steder. Tænker måske endda at “det her klarer jeg aldrig”. Det mest opmuntrende ved denne fase er, at fødslen trods alt nu er tættere på end nogensinde tidligere !!
Sidst i fasen får du måske også begyndende pressetrang, fordi barnets hoved trykker på endetarmen og giver afføringstrang, som kan være svær at modstå.
Det er vigtigt – især som førstegangsfødende – at du ikke presser før barnets hoved er på bækkenbunden. Hvis du har svært ved at lade være med at presse, kan du gispe og eventuelt blive lejret i en hvilestilling som letter trykket på endetarmen f.eks. sideleje eller knæ-albue leje. Se desuden afsnittet om illustration af diverse føde- og hvilestillinger.
“Presseveerne føles anderledes end udvidelsesveerne. Du føler måske endda at du arbejder bedre med veerne nu end tidligere. Pressetrangen kan være uimodståelig, hvilket er genialt, da det får dig til at gøre det, som er nødvendigt for at dit barn kan fødes”
Pressefasen:
Fasen kan vare fra ganske få minutter til ca. 2 timer. Livmodermunden er nu 10 cm. åben og barnets hoved er på bækkenbunden.
Du har aldrig været tættere på at få fødslen overstået……
Måske føler du lige pludselig at du skal presse eller også er fornemmelsen bare tiltaget mere og mere.
Hvis du ikke har fornemmelse af pressetrang, må du ikke fortvivle… du er ikke den eneste som har været i den situation. Det betyder ikke, at du ikke kan føde dit barn selv, men at det kan være lidt sværere at finde den rigtige presseteknik uden kroppens hjælp. Fødestillinger som udnytter tyngdekraften kan med fordel benyttes f.eks. stående, på hug eller ganske enkelt ud at sidde på toilettet.
Presseveerne føles anderledes end udvidelsesveerne. Du føler måske endda at du arbejder bedre med veerne nu end tidligere. Pressetrangen kan være uimodståelig, hvilket er genialt, da det får dig til at gøre det, som er nødvendigt for at dit barn kan fødes. Din krop hjælper dig naturligt gennem fødslens faser.
Ideelt presser du ca. 3 gange under én ve. Det er meget vigtigt at du lytter til kroppen og arbejder med den. Nogle gange kan det tage et par veer, før du får fornemmelsen af at presse korrekt, da du gennem de sidste mange timer har været lidt mere passiv forstået på den måde, at du har forsøgt bedst muligt at spænde af og ladet kroppen gøre arbejdet.
Når du begynder at presse, kan det være du får fornemmelsen af, at der ikke sker noget overhovedet. Dit barn glider fremad når du presser og tilbage igen i vepausen og det kan føles som om du tager “2 skridt frem og 1 tilbage”
Ting tager tid… og det gør denne del af fødslens faser også – oftest for førstegangsfødende. Tro på at du kan og lyt til jordemoderens positive tilbagemeldinger om fremgangen i fødslen. Du kan også bede om at få et spejl så du selv kan følge med, hvilket nogle gange kan være en god motivationsfaktor.
I takt med at jordemoderen kan se mere og mere af hovedet, tiltager en sviende fornemmelse, fordi dit mellemkød er udspilet. Når hovedet står rigtig godt fremme, er det vigtigt, at du lytter til jordemoderen når hun fortæller at du skal gispe. Således kan hovedet komme stille og roligt ud, hvorved risikoen for bristninger mindskes betydeligt. Se gerne afsnittet om forebyggelse af bristninger for mere detaljeret vejledning.
Når hovedet er født, afventes den sidste ve, hvorved resten af dit barn fødes. Du kan vælge at få barnet direkte op på maven eller få jordemoderen til at tørre det lidt af forinden.
Du er nu blevet mor………
Moderkagefasen:
Den sidste del af fødslens faser varer ca. 5 minutter til ca. 1 time.
Moderkagen, som har været forsyningscentral for dit barn gennem graviditeten, sidder fast på indersiden af livmoderen. Når livmoderen trækker sig sammen løsnes moderkagen. Det er ikke slemt at føde moderkagen, da den er blød og tilpasser sig fødselsvejen. Rutinemæssigt får du efter fødslen en indsprøjtning som fremmer livmoderens sammentrækninger og mindsker risikoen for blødning efter fødslen.
Det er helt normalt at bløde efter fødslen. Især det første døgn kan der komme en del fra det område i livmoderen, hvor moderkagen har siddet.