Fysisk Aktivitet i 3. trimester
Fysisk aktivitet under graviditeten er både godt for dig og dit kommende barn. Ved at være fysisk aktiv under din graviditet kan du opleve enklere fødsler, færre komplikationer, større selvfølelse og mindre tegn på stress hos barnet under fødslen.
I tredje trimester øges vægten hos den gravide markant, hvilket kan nedsætte præstationen ved vægtbærende fysisk aktivitet som løb. Derfor kan det være en fordel at dyrke ikke-vægtbærende fysisk aktivitet som svømning eller cykling, da det ikke føles lige så belastende for kroppen.
Det er dog meget individuelt, hvor meget mavens tyngde påvirker fysisk aktivitet under graviditeten, og nogen vil føle, at de kan være lige så aktive som tidligere. Hvis du har overskud og lyst til at fortsætte med de vægtbærende aktiviteter, kan du sagtens gøre det.
Der er mange måder at være fysisk aktivitet under graviditeten, for eksempel:
- Cykling
- Gå en rask tur
- Løb/jogging
- Svømning
- Styrketræning
Det er altså stadig muligt at lave de fleste former for fysisk aktivitet under graviditeten – også i tredje trimester, men du bør dog være opmærksom på risici ved:
- Fysisk aktivitet, hvor kredsløbet presses maksimalt, hvis du ikke tidligere har været vant til denne form for træning
- Øvelser hvor du ligger på ryggen, da det kan reducere blodgennemstrømningen til livmoderen på grund af pres på hovedpulsåren i maven
- Overophedning, da det kan have alvorlige følger for både mor og foster
- Bredstående øvelser med stor belastning og vægte (for eksempel squat), da disse øvelser lægger et stort pres på den i forvejen belastede bækkenbund
- Balancekrævende aktiviteter, da kroppens tyngdepunkt – og dermed balancen – er ændret
Træningsprogrammet indeholder både øvelser, der får pulsen op, og øvelser, der styrker muskler og knogler. Træningsprogrammet tager udgangspunkt i nemme øvelser, som du kan lave i hjemmet, og fokuserer især på lænd og ryg, da mange oplever lænde- og rygsmerter når de dyrker motion.
Kilder:
Langley-Evans, S. (2009): Nutrition: A Lifespan Approach. Wiley-Blackwell
Pedersen, B. K. (2012): Graviditet & motion. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck: København
https://sundhed.dk
Artiklen om fysisk aktivitet under graviditeten er udarbejdet af: Christine Munk Rasmussen og Nanna Glent Buch, Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed