Vægt og graviditet, graviditet og vægt – uanset hvordan man drejer og vender det, kan det være en udfordring og ens vægt før og efter graviditet kan have stor indflydelse på selvværdet. Hvis du venter du mere end ét barn, så vil du have behov for at tage mere på. Det er meget almindeligt at tage mellem 10-15 kilo på under graviditeten. Hvis man er overvægtig, så har man ikke behov for at opbygge ekstra fedtdepoter til ammeperioden og behøver derfor ikke at tage så meget på. Det er vigtigt, at du ikke tager for meget på, fordi de ekstra kilo kan være svære at tabe efter fødslen.
Hvis du er gravid med ét barn, er her en tommelfingerregel for, hvor meget du ca. har behov for at tage på:
- Hvis du er undervægtig 14 – 15 kg
- Hvis du er normalvægtig 10 – 15 kg
- Hvis du er overvægtig 8 – 10 kg
- Hvis du er svært overvægtig 8 – 10 kg
Pga din vægt under graviditeten bliver din krop belastet mere end den er vant til, derfor er motion en vigtig faktor samt det styrker dine knogler, muskler og led. Desuden er motion godt for dit humør og velvære.
Fordelene ved at motionere regelmæssigt under din graviditet er, at du vil være bedre rustet til at klare fødslen og dit barn har det bedre i livmoderen. Det vil også begrænse din vægtøgning og du vil også mindske risikoen for svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge.
Hvis man ikke før har været fysisk aktiv kan du godt begynde efter du er blevet gravid. Du skal starte dog på et niveau der passe til dig og din krop.
Her er et forslag til motion for at styre din vægt under graviditeten:
- Gåture i rask tempo
- Tage trappen
- Cykling
- Svømning og vandgymnastik
- Stavgang
- Styrketræning (øvelser, der kan udføres siddende)
- Graviditetsgymnastik
Det er vigtigt at du lytter til din krop og afholder dig fra øvelser der føles ubehagelige.
Det er en god ide at styrke din ryg, mave og bækkenbund, for når man er gravid øges belastningen på disse. Du kan forebygge ufrivillig vandladning ved at træne bækkenbunden med knibeøvelser.
Hvis du får smerter/problemer med ryggen eller du får bækkensmerter, så kan du svømme, dyrke vandgymnastik eller cykle, fordi det ikke belaster bækkenbunden og ryggen. Men hvis du er i tvivl så tal med din læge eller jordemoder, de kan fortælle dig mere om vægt og graviditet.
Man skal være opmærksom på at ikke alle motionsformer er egnede under en graviditet. Man skal undgå tunge løft, som belaster ryggen og bækkenbunden samt at dykke under vand, da det kan give trykskader på fostret. Man skal også undgå at dyrke aktiviteter, hvor risikoen for hårde stød på maven er tilstede eller hvor der er et voldsomt fald.
Hvis du har brug for yderligere rådgivning om vægt før og efter graviditet, er du altid velkommen til at booke en jordemoder konsultation.
Kilde: Sundhedsstyrelsen