Hvordan er det nu lige det er med graviditet og panodil?
I dag fik jeg et spørgsmål, som jeg jævnligt møder i mit arbejde som jordemoder angående graviditet og panodil / panodil zapp.
Kan det skade?
Mange gravide er i tvivl om graviditet og panodill er god blanding, og jeg vil derfor gerne præcisere sundhedsstyrelsens anbefalinger for brugen af dette:
- Generelt bør du anvende så lidt medicin som muligt under din graviditet
- Ved milde og/eller kortvarige smerter, bør du så vidt det er muligt benytte dig af ikke.medicinsk behandling
- Hvis du har brug for at tage smertestillende som gravid, bør dit førstevalg være paracetamol (F.eks. Panodil, Pinex og Pamol)
- Har du brug for smertelindring over en længere periode, bør altid rådføre dig med din læge, det er ikke forsvarligt at have et udpræget forbrug, når det handler om panodil og graviditet.
- Smertestillende midler som f.eks. Ibuprofen, Kodimagnyl og Diclofenac skal du anvende med forsigtighed pga. risiko for misdannelser i 1. og 2. trimester. I 3. trimester må disse præparater ikke anvendes pga. risiko for blødning og kredsløbsforstyrrelser hos dit barn.
Panodil og graviditet er ikke en blanding man skal tage let på. Mere og mere forskning peger på, at det kan skade et fosters udvikling, hvis en gravid kvinde regelmæssigt tager det meget brugte smertestillende lægemiddel paracetamol, advarer en gruppe forskere i det seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift Nature Reviews Endocrinology.
Gravide bør derfor kun tage midlet, der sælges under mærkerne Panodil, Pamol og Pinex, i så begrænset omfang som muligt, og hvis det er højst nødvendigt, skriver forskerne i en såkaldt konsensuserklæring.
Forskerne er enige om, at der ikke sker noget ved at tage paracetamol en gang imellem, når man er gravid.
Når det handler om graviditet og panodil / panodil zapp, er de også enige om, at det er bedre at tage paracetamol end de stærkere NSAID-lægemidler, for eksempel ibuprofen, som kan øge risikoen for misdannelser, blødninger og kredsløbsforstyrrelser.
»Vi vil gerne informere gravide kvinder om, at paracetamol er rigtig medicin med mulige bivirkninger, selv om man ikke skal have recept for at købe det. Den evidens, der efterhånden foreligger, er tungtvejende,« siger en af forfatterne, David Møbjerg Kristensen, der er forskningleder ved Rigshospitalet i København, til Videnskab.dk.