Hvad er ligamentsmerter?
Ligamentsmerter som gravid opstår typisk omkring uge 4 eller uge 5. Er du gravid og oplever du ligamentsmerter i uge 4 og uge 5 er det altid en god idé at få undersøgt dem.
Ligamentsmerter kan nemlig foveksles med en graviditet udenfor livmoderen.
Tidligere på dagen havde jeg besøg af et par (og en Mormor) til en akut scanning pga. smerter strålende ud i siden, og som følge heraf fra anden faglig side ifm. en vurdering, mistanke om en graviditet, som måske kunne sidde udenfor livmoderen.
Allerede inden scanningen stod det klart, at smerterne formentlig blot stammede fra de ligamenter (ledbånd), som holder livmoderen på plads inde i maven. Scanningen viste da også en lille fin baby i 10. uge, som lå lige præcis i livmoderen og hyggede sig til den store guldmedalje. Den gjorde sig endda den umage, at lave de små søde hop og spjæt, som kan ses fra omkring uge 8+ et par dage.
Hvad er ligamentsmerter
Din livmoder er ”fikseret” og holdes på plads inde i din mave med en slags ledbånd, som strækkes i takt med at din livmoder vokser og bliver tungere. Ligamentsmerter giver stikkende/ jagende smerter i lysken – lidt ligesom sidestik. Ligamentsmerter er ganske ufarlige og en normal graviditetsgene, som de fleste gravide kan nikke genkendende til
Hvordan opstår en graviditet udenfor livmoderen
Når der sker en fejl i transporten af det befrugtede æg via æggelederen til slimhinden i livmoderen, sætter det befrugtede æg sig fast uden for livmoderhulen. Dette sker typisk i æggestokke, bughule, æggeleder eller livmoderhals.
I cirka 50% af alle graviditeter udenfor livmoderen udvikles der ikke et foster, og graviditeten går til grunde af sig selv. Mange kvinder når slet ikke at opdage graviditeten. I andre tilfælde skal der opereres eller behandles medicinsk, da graviditet uden for livmoderen kan være en livstruende tilstand.
Mange oplever normale graviditetssymptomer, såsom udeblevet menstruation, kvalme og brystspænding. Derudover kan du have pletblødning og smerter lokaliseret i den ene side. Er du i tvivl bør du altid kontakte egen læge eller vagtlæge. En graviditet udenfor livmoderen kan være relativt svær at diagnosticere. Det er langt fra altid at graviditeten kan ses på en scanning. Derfor tages ofte blodprøver for at følge udviklingen i graviditetshormonet (HCG)
Hvis du er gravid udenfor livmoderen og i øvrigt er upåvirket, kan man se tiden an og afvente, om graviditeten går til grunde af sig selv.
Hvis du har smerter der ikke er ligamentsmerter og er påvirket af disse, vil der være behov for yderligere behandling. Behandlingen indebærer ofte en kikkertundersøgelse (laparoskopi) og kirurgisk fjernelse af graviditeten.
Af jordemoder, Birgit Thalwitzer