En fødsel er uforudsigelig og man ved derfor aldrig, hvilket forløb man går ind til, så hvad skaber tryghed under fødslen?. Jeg har snakket med kvinder, der tidligere har født, om at være tryg på en fødestue. Her er nogle af de ting, vi fik snakket om:
Travlhed
En kvinde oplevede flere gange, at hun grundet travlhed på fødegangen, ofte var alene på fødestuen med partneren.
”Som førstegangsfødende blev jeg utryg ved, at være meget alene. Jeg følte ikke jeg havde støtte fra jordemoderen.”
Da jeg spurgte hende, hvordan hun havde tænkt sig, at gribe en lignende situation an, svarede hun, at hun ville blive bedre til at give udtryk for sin utryghed. Fordi tryghed under fødslen bare var vigtigt.
”Jeg havde svært ved at sige noget til jordemoderen, da det var første gang og jeg havde mange smerter. Men en anden gang vil jeg sige, at jeg har behov for at hun er mere hos mig. Eller få min mand til at sige det!”
Kvinder beskriver her en, tror jeg, meget typisk situation. Når man har mange smerter og det er en uvant situation, er det ikke sikkert, at man får sagt til og fra som man ellers ville. Men det er netop her det er vigtigt! En god ide er, at have en aftale med partneren. Hvis man ikke selv har overskud til at sige til og fra, kan partneren gøre det. Partneren ved også ofte, hvilke forventninger den fødende har, da de typisk har snakket fødslen og forventninger igennem allerede i graviditeten. Det er vigtigt at hjælpe hinanden med at skabe tryghed under fødslen.
En person man er tryg ved
Flere af de kvinder jeg interviewede fortalte, at støtte fra partneren var vigtigt og tryg. Er man i den situation, at man ikke har en partner, eller at partneren ikke kan nå/ikke har mulighed for, at komme med til fødslen, vil jeg anbefale, at man har en aftale med en kontaktperson om, at han/hun kan komme med. Det kunne være en forældre, søskende, ven eller veninde. Uanset, er det trygt, at man har en med til fødslen, som man kender og som også kender dig.
Kemi skaber tryghed under fødslen
Med mindre man er med i en kendt jordemoderordning, hvor man ved, at man kender den jordemoder der kommer med til fødslen, vil man ikke vide hvilken jordemoder man får, før man er i fødsel. Man har typisk gjort sig nogle tanker inden fødslen: Gad vide om vi har god kemi? Mon hun lytter til mig og respekterer mine ønsker? Kommer jeg mon til at være meget alene?
God kemi er svær at garantere. En jordemoder, som er fantastisk for en, kan være middelmådig for en anden. For at optimere en god kemi og et godt samarbejde mellem dig og din jordemoder, kan det være en god ide at forventningsafstemme. Fortæl hende f.eks. hvordan du håndterer smerte og hvad du forventer af hende. Så har i en god base for et godt samarbejde. Som udgangspunkt lytter jordemoderen altid til dig og din partner og giver jer relevant information undervejs i fødslen. Det kan skabe tryghed under fødslen
Det kunne være en ide at lave en ’Ønskeseddel’, hvor i skriver lidt ned, som jordemoderen kan læse. Det kunne være ønsker til smertelindring eller hvem der skal klippe navlesnoren.
Skrevet af Anette Frank, jordemoderstuderende