Du bør få jod som gravid, og du bør nærlæse deklarationen
At spise Jod som gravid er enormt vigtigt. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital. Og netop for gravide er jodmangel en særligt alvorlig sag, fortæller professor og overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital Peter Laurberg.
“Under graviditet stiger behovet for jod med cirka 50 procent – primært fordi skjoldbruskkirtlen producerer cirka 50 procent mere stofskiftehormon, som er helt afgørende for barnets udvikling. Fra dyreforsøg ved vi, at haletudsen bliver til en frø takket være stofskiftehormoner. Og hos mennesker kan et lavt jodniveau være årsag til et lavt niveau af stofskiftehormon, som kan betyde, at fostrets hjerne fejludvikles,” forklarer professoren.
Under amning sker der en betydelig udskillelse af jod i modermælken.
Mangel på jod som gravid
Jod som gravid er et livsvigtigt mineral. Uden jod, kan kroppen ikke producere T4 (Thyroxin) og T3 (Trijodthyronin), der regulerer kroppens stofskifte.
Mangel på jod under graviditeten og de første år af barnets liv, kan skade barnets mentale udvikling.
Mangel på jod kan også i nogle tilfælde give forhøjet stofskifte hos voksne. Symptomerne herpå er hjertebanken, forhøjet blodtryk, uro i kroppen, øget appetit og vægttab.
Voksne anbefales et indtag på 150 mikrogram jod dagligt for at undgå mangelsymptomer.
Spiser du bordsalt, fisk/skaldyr eller mejeriprodukter, er du som hovedregel ikke i fare for jodmangel, når du er gravid eller ammer.
For meget jod som gravid
Den øvre tolerable grænse for indtag af jod er 600 mikrogram pr. dag for voksne. For store doser jod kan hæmme hormondannelsen i skjoldbruskkirtlen. Symptomerne vil derfor være de samme som ved jodmangel.
Fødevarestyrelsens anbefalinger angående jod som gravid
Fødevarestyrelsen anbefaler til alle, at man spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Det skyldes bl.a., at fisk indeholder jod. Tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang kan have et meget højt indhold af jod i forhold til andre tangarter. Tang kan derfor godt indgå i en varieret kost til voksne, men skal ikke spises hver dag. Man kan med fordel skylle tangen i varmt vand, hvorved en del af joden fjernes.
Gravide og ammende bør være påpasselig med at spise tang. Nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod på under 100 mg/kg i frisk vægt. Det kan derfor fint indgå i en varieret kost.
Har du brug for en samtale hvor vi taler om jod som gravid eller andre kosttilskud? Så kan du altid booke en jordemoderkonsultation hos os 🙂