At vælge retten til liv er en beslutning mange forældre skal stå overfor. Abort og retten til livet er en svær diskussison. At få besked om, at det ventede barn sandsynligvis ikke vil være levedygtigt efter fødslen, er en forfærdelig nyhed. Og med denne nyhed følger der en svær beslutning. Skal graviditeten afsluttes, eller skal den gennemføres? Langt de fleste, der får besked om, at deres barn har alvorlige kromosomafvigelser, der er svært foreneligt med liv, vælger at afslutte graviditeten. Kun vælger få at lade naturen gå sin gang. Men retten til liv er jeres overvejelser! det er jeres valg, uanset hvad andre måtte mene!
Når diagnosen er stillet, vil i blive informeret om hvad sygdommen indebærer, hvad årsagen til sygdommen er, og hvilke mulige helbredsudsigter der er på kort og lang sigt. Sværhedsgraden af de helbredsmæssige og udviklingsmæssige konsekvenser kan generelt ikke forudsiges præcist. Derfor er det svært at afgøre om barnet har retten til liv, og hvad “liv” egentlig er.
I vil blive præsenteret for overlevelsesstatistikker og levedøgnsprognoser, samt muligheden for at fortsætte graviditeten eller søge tilladelse til senabort – afhængig af ens standpunkt til abort og retten til livet.
Har jeres barn retten til liv? I skal tage jer god tid til, at mærke efter hvilken beslutning der er den rette for jer. Uanset hvilket valg I træffer, vil I føle sorg. Det er også helt naturligt at opleve skyldfølelse.
“No matter what decision you make, you do make it out of love for your child.”
Kilde: Citat fra babycenter.com
Det er en stor beslutning at tilvælge eller fravælge retten til liv. Beslutter i jer for at gennemføre graviditeten, lægges der en plan for tiden op til fødslen, selve fødslen og tiden efter.
Graviditeten vil stadig være med besøg hos jordemoderen, hvor I kan snakke med hende om de emner og spørgsmål der fylder. Måske har i behov for at snakke om at rumme de mange forskellige følelser I har, eller hvordan I skal forholde jer til omverdenen, der måske kan have svært ved at forstå beslutningen om at fortsætte graviditeten.
Retten til liv – Fakta om Trisomi 18 og 13:
- Trisomi er en type kromosomfejl. Ved trisomi er der et kromosom for meget.
- Trisomi 18 og 13 regnes som mere alvorlige kromosomfejl end trisomi 21 (Downs syndrom).
- Trisomi 18 kaldes også Edwards Syndrom. Trisomi 13 kaldes Patau Syndrom.
- I Danmark fødes der hhv. 2,5 og 1,6 pr. 10.000 nyfødte med trisomi 18 og 13.
- 70 % af fostrene dør i løbet af graviditeten.
- Gennemsnitslevetiden for børn der fødes med trisomi 18 er 5 dage. For børn født med trisomi 13 er det 4,5 dage. 24-30 procent lever længere end en måned. Det gør ovevejelserne om retten til liv vanskelige.
- Livslængden er afhængig af sværhedsgraden af de misdannelser, barnet er født med. Dødsårsagen er oftest vejrtrækningsophør, fejl i hjerte/karsystemet og/eller misdannelser af nyrer- og urinveje.
Af Jordemoderstuderende Anette Frank Nielsen med udgangspunkt i ariklen Hospice i mors liv, Tidsskrift for Jordemødre 06/2014.
Se den rørende video om et forældrepar, der åbent og ærligt fortæller om deres overvejelser i forhold til retten til liv og at blive forældre til sønnen Thomas, som fødes med Trisomi 13.