Med samsovning menes, at barnet sover i forældrenes værelse og typisk også i deres seng.
Der er mange delte meninger om samsovning, og lige så mange måder at håndtere det på.
”Min første søn havde jeg meget i vores seng og her puttede jeg ham til han sov, og så sov jeg hos ham. Vi gik ofte i seng kl. 20. Men med vores nummer to gjorde jeg det anderledes, især for at give forholdet nogle bedre vilkår.”
Der er mange fordele ved samsovning og det kan være rigtig hyggeligt og trygt for både forældre og børn.
Dog er der ting at overveje i forhold til vuggedød:
- Barnet skal sove på ryggen for at mindske risikoen for vuggedød.
- Barnet skal ikke have det for varmt. Du undgår at barnet får det for varmt ved at sørge for, at barnet har mindst lige så meget plads, som hvis det sov i sin egen seng.
Derudover skal barnet ikke ligge imellem jer, men yderst. Du skal selvfølgelig sikre dig, at barnet ikke falder ud af sengen. Dette kan gøres ved at sætte en barriere op, eller flytte barnets egen seng helt hen ved siden af jeres. - Udsættes barnet for tobaksrøg, stiger risikoen for vuggedød. Hvis forældrene er rygere, frarådes samsovning derfor.
Andre ting der er gode at overveje inden samsovning er, om sengen er stor nok. Sengen kan med fordel være 140-180 cm bred. Det sikreste er én stor madras, fremfor to enkelt madrasser.
Hvis en af forældrene har taget bevidsthedssløvende medicin eller har drukket alkohol, bør barnet sove i sin egen seng.
Større børn og søskende
Hvis større søskende og husdyr sover i samme seng som jer, anbefales det, at det nyfødte barn sover i sin egen seng. Søskende og husdyr sover uroligt og de fylder derfor meget.
Nogle forældre vil gerne samsove med det nyfødte barn, men ikke ’smide’ det store barn ud af sengen. Er man i sådan en situation, er det særligt vigtigt at det nyfødte barn ligger yderst ved siden af en forældre, så en urolig søskende ikke kommer til at ligge på den nyfødte. En større seng kan også være en investering værd.
”Jeg føler det er godt givet ud at vores datter sover i vores seng om natten når hun vil. Hun er tryg.”
Samsovning er noget der skal passe ind i familiens og parforholdets behov, samt boligforhold. Samsovning handler ikke nødvendigvis om, at man sover i samme seng. Det kan også dække over, at man deler et værelse. Man kan arrangere det sådan, at barnet har sin egen madras eller seng i soveværelset. Her handler det om, at vide, at man sover i samme rum med andre mennesker.
Det vigtigste råd er derfor, at i får samsovningen til at fungere godt i jeres familie, til de behov og ønsker i har.
Du er altid velkommen til at booke en jordemoderkonsultation, hvis du ønsker at tale mere om samsovning.
Skrevet af Anette Frank Nielsen, jordemoderstuderende