Start med skemad. I overgangsperioden skal barnet lære at spise almindelig mad. Barnet gennemgår en fantastisk omstilling fra at blive ammet eller få flaske, til at sidde selv og med fingrene spise et varieret måltid mad.
For at det skal lykkes, skal barnet blive fortrolig med skeen og smagen af de nye madvarer. Skemaden skal efterhånden blive til hele måltider, som kan mætte barnet.
I løbet af perioden skal barnet tilbydes mad med en fastere konsistens, så det opmuntres til at tygge maden.
Flydende mad
Det er en god idé at begynde med at give barnet en tynd grød uden klumper. Dermed lettes overgangen fra modermælk eller modermælkserstatning til også at spise skemad.
Grøden skal i tykkelse minde om en cremet suppe. Med denne konsistens finder barnet hurtigt ud af at suge grøden ind fra skeen og synke.
Når barnet har vænnet sig til skeen og den flydende grød, gøres grøden mere tyk og normal – fortsat uden klumper. Den lidt tykkere grød mætter mere end ren modermælk og modermælkserstatning.
I Danmark er der tradition for, at den første mad, barnet tilbydes, er grød, men der ikke noget i vejen for at starte med en flydende/cremet kartoffel- grøntsags-suppe, fx en kartoffel-porre-suppe, og så fortsætte med almindelig mos og grød, når barnet er blevet vant til skeen.
Skemad
Når barnet har vænnet sig til den normale grød eller mos, gøres den grovere og fastere i konsistensen. Fra at tilberede den normale grød på mel kan den nu også laves på flager eller gryn.
Kartofler, grønt, frugt og derefter kød og fisk (efter 6 måneder) gøres også mindre findelt og gradvis grovere fx ved kun at mose det med en gaffel.
Almindelig mad
Omkring 8-måneders-alderen kan barnet tygge mad fx blød frugt og grønt, som er skåret ud i små stykker.
De fleste børn kan også begynde at tygge små stykker rugbrød med blødt pålæg og hele, bløde, kogte grøntsager.
Barnet er nu blevet god til at tygge og man kan overgå fra skemad til at barnet kan spise med af familiens varierede mad.
Det er vigtigt, at maden, som tilbydes barnet, kan tygges og findeles mellem gummerne og tænderne, så barnet ikke fejlsynker maden. Hårdt kød skal fortsat blendes.