Mange er i tvivl om de første tegn på fødslen er i gang: Hvad var det?! Var det en ve? Er fødslen i gang nu?
Og livmoderen er en drilsk muskel. De fleste gravide har oplevet at livmoderen laver plukkeveer, som er livmoderens måde at ’øve sig’ til de rigtige veer på.
Livmoderen kan lave rigtig kraftige plukkeveer, så den gravide tror, at NU er hun i fødsel. Man kan også opleve at man får veer i en lille time måske, hvor der er et tydeligt mønster i veerne, men så pludselig går det hele i sig selv igen. Det tror jeg en del især 3. gangs fødende har oplevet.
En af de kvinder jeg interviewede sagde til mig:
”Mange har fortalt mig: Når du får veer, så er du ikke i tvivl. Men det var jeg altså!”
Alle kroppe er forskellige. Alle mærker og håndterer smerte forskelligt. Alle fødsler er forskellige. Hvordan ved man så hvornår man er i fødsel og det er på tide, at komme ind på sygehuset?
Fødslen kan begynde med veer. Veer er sammentrækninger i livmoderen. Veer mærkes som ubehag eller smerter i livmoderen og måske over lænden og ned i lårene. Nogle beskriver, at det føles som menstruationssmerter.
I begyndelsen af fødslen kan veerne være uregelmæssige. De kan starte som tiltagende plukkeveer, eller de kan komme med 5 til 15 minutters interval og have forskellig varighed. Ofte vil du i starten opleve uregelmæssighed både i styrke og interval. Nogle veer er små og korte, andre længere. Det kan variere fra ½-1 minut. Efterhånden finder vearbejdet et mønster, hvor veerne kommer nogenlunde regelmæssigt og varer nogenlunde lige længe.
Som tommelfingerregel siger man, at når en førstegangsfødende har haft veer i et par timer og veerne kommer i et interval på 5 minutter, så er det tid til at tage af sted til sygehuset. Intervallet måles fra ve-start til ve-start. Veen vil her vare ca. 1 minut og der vil være en pause på ca. 4 minutter inden næste ve starter.
Er du i tvivl om veernes mønster, men har en fornemmelse af, at veerne ændrer sig og trykker ned, så du får en tyngdefornemmelse – måske endda fornemmelsen af, at du skal på toilettet, er det ofte også på tide at tage på sygehuset.
Er du utryg eller har brug for hjælp inden du når dette punkt, ringer du selvfølgelig før. Der er ikke noget tidspunkt, hvor du ikke må ringe til sygehuset. Er du det mindste i tvivl eller bekymret, er der personale til at snakke med. Personalet vil spørge ind til forskellige ting såsom hvor langt du er i graviditeten, om du har født før, samt om der er tegn på at fødslen er i gang. Ofte vil man føle sig beroliget efter at have snakket med personalet.
Mange vil opleve, at veerne aftager en smule når man når ind på sygehuset. Kroppen producerer bedst veer i trygge omgivelser og sygehuset er ukendt område. Det er derfor helt normalt. Når du ankommer til sygehuset vil jordemoderen, som en af de første ting, undersøge hvor meget livmodermunden har åbnet sig. Vurderer hun, at du stadig er meget tidlig i fødsel, kan hun finde på at anbefale dig, at du tager hjem igen og afventer tiltagende veer. Hvis du er tryg ved situationen og er blevet beroliget kan du vælge at tage hjem og afvente tiltagende veer. Det er netop dette, der for nogen kan virke utrygt, skuffende eller ligefrem flovt. Disse følelser skal der være plads til, men der er især ingen grund til at være flov. Fødsler starter forskelligt og det er ikke til at sige hvor længe de varer. Lyt til din krop og udnyt tiden til at øve dig i vejrtrækning, bevægelse og håndtering af veer. Glæd dig til at du snart skal se den lille ny!
Kan du af forskellige årsager ikke overskue at tage hjem – det kunne være at du tidligere har født hurtigt, eller at du har rigtig langt hjem – måske en time. Så er det en mulighed at gå en tur, eller på anden måde opholde sig i nærheden af sygehuset – i hvert fald i dag og aften timerne. Spis noget mad, hvis veerne tillader det, så du får energi til fødslen.
Det er også en mulighed at tage 1g panodil eller du kan blive på sygehuset og få noget morfin, som beroliger og smertelindrer. Især dem, hvor veerne ikke har givet mulighed for søvn, har god gavn af dette.
”Hvad skal der til før man får lov til at blive?” efterspurgte en af de interviewede.
Det der skal til før jordemoderen anbefaler at i bliver på sygehuset er, at du er nået til den aktive fase af fødslen. Livmodermunden har på dette tidspunkt åbnet sig ca. 3-4 cm.
Hvis du har vandafgang bliver du holdt i en ’kort snor’, da man gerne vil undgå at du får en infektion. Infektioner kan til tider opstå ved langvarig vandafgang >24 timer. Man kan give antibiotika under fødslen hvis der er har været langvarig vandafgang.
Andre ting der kan indikere, at fødslen er ved at gå i gang:
- Tegnblødning – blod fra slimhinderne i skeden, der indikerer, at livmodermunden begynder at åbne sig
- Slimprop – afgang af slimproppen, som er har geleagtig form, der kan vise sig både som en fast ’klump’ eller som vandigt udflåd
- Afføring – når der kommer rigtig meget gang i maven og man har afføring, ofte lidt tynd og måske endda flere gange indenfor en kort periode, kan det være optakt til fødsel
- Vandafgang – når vandet går er fødslen så småt i gang. Så skal vi bare have nogle gode veer
- Fornemmelse – nogen kan have en fornemmelse af, at nu går det snart i gang, uden at man ved hvorfor. Til tider har de faktisk ret
Senere på ugen kommer der et oplæg omkring atypiske fødsler. Oplægget vil blandt andet omhandle førstegangsfødende der føder hurtigt og hvordan fødsler, på alle måder er uforudsigelige. Oplægget her, har derfor taget udgangspunkt i det brede flertal.
Skrevet af Anette Frank, jordemoderstuderende.