Hvad er varigheden af en fødsel? Det uhyggelige er, at man ikke kan sige noget som helst om, varigheden af en fødsel. Ej heller kan man garantere at varigheden af en fødsel ligner den fødsel ens mor eller søster havde. Eller den fødsel man selv har haft tidligere. Det er derfor svært at sige præcist hvor lang tid en fødsel varer.
Varigheden af en fødsel
Oplægget her kommer til at handle om, cirka hvor lang tid en fødsel varer:
- Føde rigtig hurtigt som førstegangsfødende
- Fødslen trækker ud og tager længere tid end gennemsnittet
Det man som jordemoder kan informere gravide kvinder om, er hvad varigheden af en fødsel er for de fleste. Fra den aktive fase af fødslen, hvor livmodermunden er ca. 4 cm åben og veerne er regelmæssige, tager det en førstegangsfødende ca. 10-16 timer at føde. Det er den varighed af fødsel man kan forvente.
For den flergangsfødende går det typisk hurtigere og nogle gange nemmere. Dog kan det for førstegangsfødende gå noget hurtigere og flergangsfødende kan opleve at det hverken var hurtigere eller nemmere næste gang. Dette er dog atypisk. På trods af det, er det vigtigt at informere om det alligevel. Havde man som flergangsfødende forventet en kort og nem fødsel, og får i stedet en lang og hård en, kan man føle sig snydt for den korte og nemme fødsel man var blevet ’lovet’. Føler man sig derimod godt informeret om at fødslen kan tage en anden drejning, er det nemmere at holde modet højt og arbejde videre med fødslen.
En af de gravide jeg interviewede fødte meget hurtigt første gang på 3 timer og følte sig ikke informeret om, at førstegangsfødende kan føde hurtigt. Hun havde følelsen af, at være nødt til at blive hjemme længere end hun var tryg ved, da hun jo ikke kunne være så langt i fødsel endnu. Her blev hun overrasket over varigheden af fødsel.
Mange førstegangsfødende der føder hurtigt og dermed har en kort varighed af fødsel, vil ofte opleve, at der er meget tegnblødning, som er tegn på at livmodermunden åbner sig hurtigt. Derudover vil veerne typisk opleves, som så intense, at det kan være svært at arbejde med, og have kontrol over, situationen. Det er derfor ikke altid nødvendigt at blive hjemme og vente på, at have haft regelmæssige veer i timer.
Er du en hurtig føder og føler du dig i tvivl eller meget overrumplet af veer, er du velkommen til at ringe ind og snakke med en jordemoder. Insister eventuelt på at komme ind og blive set på, hvis det er ulideligt at være hjemme. Forbered dig på, at hvis du ikke er en hurtig føder alligevel, vil du blive beroliget og evt. sendt hjem igen i ro og mag.
Hvis man er flergangsfødende og tidligere har haft kort vargihed af fødsel, er sandsynligheden for, at det samme sker igen, stor. Typisk føder man lige så hurtigt, eller endnu hurtigere.
Der er i disse situationer 1 af 2 ting at gøre:
- Planlæg en hjemmefødsel. Hvis både tidligere og nuværende graviditet er normal, kan du sagtens føde hjemme. Dette vil skabe mere ro omkring frygten for, at nå ind på sygehuset.
- Hvis du skal føde på sygehuset, er det en god ide at ringe ind med det samme vandet går eller du mærker ve-aktivitet. Hvis du har født før, fortæl at om varigheden af fødsel. Kom derefter ind på fødegangen, så jordemoderen kan vurdere hvor langt du er i fødsel
Det er atypisk, men ikke utænkeligt, at fødslen også kan blive længere end 10-16 timer. Det betyder meget, hvor godt barnet er indstillet i bækkenet, og hvis det står skævt, kan det betyde noget for fødslens længde. Noget der også kan have betydning for fødslens længde er energi, søvn og angstniveau. Er man bange, udskiller kroppen hormoner, der modarbejder de hormoner der producerer veer. Flergangsfødende kan derfor til tider godt opleve, at de ikke fødte hurtigere og nemmere end sidste gang.
Men hvad er varigheden af en fødsel der anses som lang? En af de gravide jeg interviewede fortalte mig, at hun havde hørt historier om lange fødsler og nu frygtede:
”Hvad hvis fødslen kommer til at tage 40 timer?”
Man er ikke i aktiv fødsel i 40 timer, men fødslen kan i sin helhed godt tage 40 timer, hvis den latente fase, hvor livmodermunden endnu ikke er 3-4 cm endnu, tælles med. I denne fase begynder plukkeveerne så småt at tage til i styrke. Dog er de uregelmæssige og nogle kan endda sove fra dem. Veerne kan gøre ondt og der kan komme lidt blødning, men man behøver endnu ikke at koncentrere sig det er muligt både at spise og hvile. Hvis fødslen tager 40 timer, vil de 25-30 timer være latentfase, da denne kan vare i flere dage.
Fødsler er uforudsigelige og hvis vi er helt ærlige overfor os selv, havde vi så lyst til at vide på forhånd, at fødslen blev lang? Ville det ikke tage modet fra mange hvis de vidste, at de havde mange timer tilbage?
Uforudsigeligheden kan virke skræmmende, ja. Men er det ikke også det uforudsigelige der gør det spændende? Det at man ikke ved helt præcis hvad man går ind til.
Det ultimative mål for en jordemoder er, at få kvinden til at føle, at hun var sej. Hun klarede fødslen uanset varigheden af fødsel, uanset hvor meget smertestillende hun havde behov for, og uanset om det endte med en hjælpende hånd såsom kejsersnit eller en sugekop. Målet er at give jer følelsen af stolthed og sejr, for i er seje og heldigvis er det også den følelse mange går ud med, efter en fødsel.
Skrevet af Anette Frank, jordemoderstuderende