Oplever du ammeproblemer, kommer her en række gode råd. Når man skal amme er det vigtigt, at både du og barnet hviler godt i den ammestilling, du vælger. Før du lægger barnet til brystet, kan du udløse barnets søgerefleks ved at røre ved barnets kind eller læber. Prøv at skabe ro i omgivelserne så du kan koncentrere dig om at amme, så går det som regel nemmere.
Ammeproblemer – Ammestillingen er god:
- Når du er støttet med puder, så skuldrene er afslappede
- Når din ryg hviler godt og føles afslappet
- Når dine lår hviler godt, måske med støtte under fødderne (en hård pude fra sofaen eller en lille skammel kan gøre stillingen endnu mere behagelig)
- Når du føler generelt velbehag i den stilling, du sidder eller ligger i
- Når barnet ligger stabilt og tæt på brystet
- Når barnets mave vender ind mod din mave
Det kan være rart med gode ammesteder at skifte mellem når du er hjemme, så du kan veksle mellem at sidde op og ligge ned, når du ammer. Et godt råd er at have noget at drikke ved hånden, da det er meget almindeligt at blive tørstig under amningen.
Du kan ikke undgå at dine brystvorter bliver ømme, når du skal i gang med at amme. Det er hårdt for brystvorterne, når barnet lægges til og barnet tage fat. En vigtig ting er at lade være med at tage barnet fra brystet, hvis det har godt fat. Vent i stedet til det slipper af sig selv. Hvis du får brug for en pause hvor barnet skal tages fra brystet, er det god ide at få barnet til at slippe selv og dette kan gøres ved at føre en ren lillefinger ind ved barnets ene mundvig, det udligner undertrykket i barnets mundhule. Så kan du trække brystvorten ud af barnets mund uden problemer.
Når du er færdig med at amme, så lad brystvorterne lufttørre med den mælk, der sidder tilbage på brystet.
Ammeproblemer – For at aflaste for smerter i brystvorterne kan du forsøge med:
- At tilbyde brystet til barnet så snart det viser tegn på sult
- At få mælken til at løbe før barnet lægges til brystet
- At lægge barnet til den mindst ømme side først
- At malke lidt ud med hånden, hvis barnet har svært ved at få fat om brystet
- At starte forfra hud mod hud, hvis barnet har svært ved at få godt fat
- At prøve forskellige ammestillinger
Du kan lindre brystspænding ved:
- At lægge barnet til brystet ofte
- At tage brusebade under den varme bruser, hvor du særligt bruser på brysterne
- At lægge varme omslag omkring brysterne
- At give dig selv lidt blid massage af brystet fra udkanten af brystet og ind mod brystvorten
Frisk udmalket modermælk kan holde sig i 3 døgn i køleskab ved +5° eller op til 6 måneder i fryser (under -18°). Husk at skrive dato på beholderen.
Holdbarhed af optøet modermælk:
- Langsomt optøet mælk kan holde sig i 1 døgn i køleskab
- Hurtigt optøet mælk skal bruges med det samme
- Optøet mælk må ikke fryses igen
- Rester af opvarmet mælk skal altid kasseres
Det er meget almindeligt, at have ammeproblemer. De mest almindelige årsager til problemer er, at barnet ikke har godt fat om brystet og derfor ikke sutter effektivt. Det kan også være, fordi barnet ikke tilbydes brystet ofte og længe nok, og i en del tilfælde er moderen nervøs og anspændt over amningen. Der findes mange hjælpemidler som kan lindre gener, som f.eks. sår og revner i forbindelse med amning.
Hvis det er svært at få amningen til at fungere, kan det påvirke din ro og selvtillid og dit samvær med barnet. Hvis amningen ikke fungerer, vil barnet græde under eller efter amningen. Hvis barnet ikke får mælk nok, kan det reagere ved at blive stille og sløvt og sove meget eller ved at blive meget uroligt og grædende samt have svært ved at få tilstrækkeligt med søvn.
Du kan prøve at starte helt forfra ved at lægge dig et lunt sted, tag tøjet af barnet men dog ikke bleen og hav selv bar overkrop. Tag en dyne over jer, så I ikke kommer til at fryse. Så lægger du dig med barnet mave mod mave hud mod hud. Det virker stimulerende for barnets lyst til at sutte og for din mælkeproduktion. Du kan forsøge at lade barnet finde brystet selv, når ligger der, eller du kan hjælpe barnet lidt på vej ved at lægge barnet tæt på brystvorten.
Hvis du stadig ammeproblemer kan du booke ammehjælp.