Bækkensmerter
Hver 5. gravide kvinde oplever bækkensmerter som gravid eller bækkensmerter i forbindelse med graviditet. Det betyder oftest at smerterne gør de ellers lykkelige omstændigheder, knap så lykkelige. Der findes både bækkenløsning og bækkensmerter. Men oftes bliver som gravid diagnosticeret med bækkenløsning.
Bækkenløsning er kendetegnet ved at man har smerter i to ud af de tre led man har i bækkenet. Det er leddet mellem skambenet fortil og de to led der sidder mellem bækkennet og korsbenet bagtil. Grunden til at man får bækkenløsning kan være hormonelt betinget, men kan også være i risikozonen hvis man er meget svag i sine muskler omkring bækkenet.
Det kan f.eks. være mave- og ballemuskulatur. Det er netop disse muskler, som bliver svækket under en graviditet og det er derfor vigtigt at have et godt udgangspunkt inden man bliver gravid. Det er dog aldrig for sent at gå i gang med at træne, heller ikke selvom man er blevet gravid.
Hvis du er diagnosticeret med bækkensmerter eller bækkenløsning, kan en specialiseret fysioterapeut (GynObs fysioterapeut) lindre en del af disse smerter ved en gennemgående behandling af kroppen. I de fleste tilfælde, kan begyndende bækkensmerter under graviditeten gå i sig selv igen efter et par behandlinger og du kan som gravid derfor måske undgå at blive sygemeldt fra dit arbejde. Ligesom i resten af din krop, reagerer dine muskler ofte ved at blive overspændte, når du f.eks. er meget stresset eller følelsesmæssigt udfordret. Det samme sker for musklerne i underlivet.
Smerter i underlivet
Der kan være rigtig mange grunde til at du går rundt og har smerter i dit underliv.
Ligesom i resten af din krop, reagerer dine muskler ofte ved at blive overspændte, når du f.eks. er meget stresset eller følelsesmæssigt udfordret. Det samme sker for musklerne i underlivet. Men der kan også være andre årsager til bækkensmerter som gravid:
- Dyspareuni – smerter ved samleje (f.eks. dig der har født og stadig ikke er kommet i gang med sexlivet endnu pga. angst eller smerter)
- Endometriose – en sygdom hvor livmoderslimhinde (endometrium) ender på forkerte steder bl.a. i bughulen
- Vaginisme – en meget invaliderende lidelse, der er årsag til muskelspændinger og kramper i bækkenbunden
- Kroniske underlivssmerter.
Det er altid vigtigt at du bliver undersøgt hos din læge, for at udelukke lidelser, der evt. kræver lægelig behandling. Bækkensmerter i forbindelse med graviditet kan være alvorligt.
Efterfødselsgener
Hvis du lige har født, vil du måske opleve at du har fået et nyt “forhold” til dit underliv. Måske fungerer tingene ikke helt som de plejer. Du kan måske opleve at det pludseligt er blevet meget svært for dig at knibe i din bækkenbund uden bækkensmerter og måske er du kommet til at tisse i bukserne sidst du hostede eller nøs. Måske kan det være at du har smerter i underlivet eller bækkenet eller lænden.
Smerter kan komme som følge af skader på bækkenbunden og nogle af de symptomer du måske kan opleve kan f.eks. være: tyngdefornemmelse, hævelse og smerter i underlivet, smerter ved at sidde ned, lændesmerter, smerter ved halebenet, svært ved at holde på vandet, luft eller afføring eller smerter ved samleje. Har du nogle af disse problemer, så bliv undersøgt hos din læge, som så kan sende dig videre til en specialiseret fysioterapeut (GynObs fysioterapeut).
Af: Fysioterapeut Kate Gallagher Hansen – se hendes hjemmeside her.